Chutná lépe než ten masový, říká o vegetariánském burgeru herečka Jitka Asterová
Naďa Konvalinková spolu s Patrikem Rozehnalem navštívili pražskou restauraci Máneska. Tamní šéfkuchař Josef Tóth je naučil připravovat vegetariánský burger s grilovanou paprikou a žampiony, který ochutil uzenou majonézou a domácím kečupem. A nadšení Jitky Asterové dokazuje, že jde o povedený recept.
Bulka na vegetariánský burger
16 g soli
90 g polotučného mléka
70 g másla
840 g hladké mouky
40g cukru krupice
2 vejce
1 kostka droždí
480 g vody
sezamová semínka
rozšlehaný žloutek
Postup:
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. V míse si ve vodě necháme rozpustit droždí, přidáme cukr, mléko a dobře promícháme.
Do zadělávací mísy v robotu si nasypeme mouku, sůl, máslo a vajíčka. Promícháme. Po promíchání pomalu přilijeme obsah první misky (rozpuštěné droždí) a domácím robotem vypracujeme těsto.
Výsledné těsto by mělo mít řidší konzistenci. Pokud by těsto bylo hustší, výsledná bulka by byla tuhá. Těsto necháme půl hodiny až hodinu v teple kynout.
Po vykynutí připravíme cca 150 g velké bochánky, které dáme na plech s pečícím papírem a necháme chvíli vykynout. Potřeme rozšlehanými žloutky a posypeme sezamovými semínky.
Pečeme 20 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů. Nelekejte se, bochánky při pečení nabydou, proto je dobré mezi nimi dělat na plechu větší mezery.
Vegetariánská náplň
2 velké žampiony portobello
1 paprika
1,5 dcl olivového oleje extra virgin
50g tmavého octa balsamico
Pár stroužků česneku
bazalka
majonéza
uzená paprika
domácí kečup
špenát
citronová šťáva
Postup:
Zeleninu očistíme a následně ogrilujeme. Žampiony grilujeme přibližně 4 až 5 minut. Papriku můžeme grilovat do černa buď na grilu, nebo 15 minut péct v troubě. Po upečení slupku oloupeme. Papriky se lépe loupou, pokud je necháme zapařit ve studené vodě v nádobě přikryté potravinářskou fólií.
Připravíme si marinádu z olivového oleje, balsamicového octa, nasekané čerstvé bazalky a nadrobno nasekaného česneku. Do marinády naložíme ogrilovanou zeleninu. Čerstvý špenát nasekáme na tenké nudličky (na julienne).
Před kompletací burgru si všechny ingredience v troubě nahřejeme. Bulku rozkrojíme na půl. Dolní část natřeme majonézou smíchanou s uzenou paprikou a citronovou šťávou. Horní část housky natřeme domácím kečupem. Mezi housky dáme odzdola nasekaný špenát, rozkrojené marinované žampiony a papriku.
Josef Tóth
Vyučil se v Otrokovicích. Svou kuchařskou kariéru začínal v Luhačovicích v hotelu Pohoda. To, co v kuchyni umí, se naučil hlavně praxí v síti restaurací Ambiente. Miluje grilování a přípravu masa. Rád si dělá všechno sám a nepoužívá polotovary a dochucovadla. Když něco dojde, nenahradí to umělou přísadou. Dnes šéfuje restauraci Máneska v Praze na Vinohradech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.