Jeden nestačí. Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé na oslavách zmizí jako první
Stačí pár surovin, abyste z nich vykouzlili dobrotu. Dokazují to i šlehačkové rohlíčky Jany Šilhavé, které chutnají podobně jako sušenky z lineckého těsta zvláčněné povidly. Postup je jednoduchý.
Jeden nestačí. Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé na oslavách zmizí jako první
- Na 48 rohlíčků:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 220 ml smetany ke šlehání (31 nebo 33 % tuku)
- Na náplň:
- 200 g povidel
- Na posypání:
- moučkový cukr
Postup
Hladkou mouku dáme do mísy. Přidáme máslo. Rukama promačkáme, až vznikne hodně hustá varianta francouzského másla – jakási moučná drobenka.
Následně přiléváme smetanu, přičemž zpracováváme těsto, dokud není hladké. Pokud vypadá směs řídce, přisypeme mouku. Těsto se nesmí lepit na prsty.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme na půl hodiny do lednice.
Odpočaté těsto rozdělíme na šest kusů. Vál posypeme moukou a z každého kusu těsta vyválíme tenké kruhové placky o tloušťce asi 2 milimetry a o průměru minimálně 20 centimetrů.
Každou placku rozkrájíme na výseče – na osm dílů – jako dort. Na vnější kraj každé výseče položíme vrchovatou čajovou lžičku povidel. Smotáme od širšího kraje směrem do středu, ke špičce. Vznikne rohlíček, který ohneme do obloučku a jeho špičky zamáčkneme rukou, aby náplň při pečení nevytekla.
Rohlíčky vyskládáme na plech vedle sebe a pečeme v troubě při 180 ℃ a přibližně 20 minut, dokud nejsou lehce narůžovělé a konečky rohlíčků upečené do zlatova.
Po upečení je ještě za tepla posypeme moučkovým cukrem.
Jana Šilhavá
Šlehačkové rohlíčky peče už řadu let. A jelikož je mají rádi její děti i vnoučata, předpokládá, že se z něj stane rodinný recept a další generace budou s pečením šlehačkových rohlíčků pokračovat. Má ráda jednoduché pečení.
Peče ovšem také výborný domácí kvasový chléb. Měli jsme ho možnost ochutnat společně s čerstvými řízky, které zase smažil její manžel. Oba milují také čaje, kterých mají doma několik druhů.