Citronové kuře s fazolkami je pro moderátora Václava Žmolíka dokonalost sama
Na letní posezení u stolu pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal svého rozhlasového kolegu moderátora Václava Žmolíka. Ten si vychutnal citronové kuře zabalené s máslem jako španělský ptáček a podávané se silnou citronovou omáčkou a fazolkami. Je to letní pochoutka od šéfkuchaře Radka Pálky z hotelu Duo v Praze.
Citronové kuře
Ingredience:
4 plátky kuřecího stehenního (nebo kuřecí prsa)
½ lžičky sušeného česneku
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje
7 lžic citronové šťávy
¼ hrnku medu
4 lžíce másla
¼ hrnku hladké mouky
1 – 2 stroužky česneku
Postup:
Maso očistíme, lehce ho potřeme citronovou šťávou a chvilku ho necháme odpočinout, aby šťávu nasáklo. Mírně z vnitřní strany osolíme a přidáme do středu vrchovatou čajovou lžičku másla.
Stehenní plátek zarolujeme do tvaru španělského ptáčka, na obou koncích párátkem spojíme.
V hlubokém talíři promícháme mouku, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky pepře. Pak v této směsi obalíme závitky. Mouka ucpe masu póry a to zůstane šťavnaté.
Na pánev dáme 2 lžíce olivového oleje, necháme ho rozpálit a maso rychle opečeme ze všech stran. Kdyby pánev byla studená, maso pustí vodu a nebude křehké. Opečené závitky vložíme do pekáče a ten do trouby vyhřáté na max. 150 °C a pečeme 12 – 15 minut, aby se maso nevysušilo. Nepodléváme.
Omáčku si připravíme z výpeku z masa. Maso dáme stranou, v pánvi zůstal výpek, do kterého dáme 4 lžíce citronové šťávy, 1 – 2 posekané stroužky česneku a 1 a ½ lžíce medu. Svaříme, scedíme a zahustíme máslem.
Fazolky
Ingredience:
1 citron
400 – 500 g zelených fazolek
1 malý pórek nebo jarní cibulka
olej na restování
Postup:
Nakrájíme pórek (jarní cibulku), jak bílou tak zelenou část nadrobno. Na pánvičku dáme rozehřát trošku oleje, do něj vložíme pórek (cibulku) a 3 plátky citronu i s kůrou (omytou a pokud možno v bio kvalitě) a lehce opečeme.
Přidáme zelené fazolky předem oblanšírované. Připravíme tak, že vodu přivedeme k varu, na 1 minutu vložíme lusky, po vyndání přelijeme studenou vodou, aby neztratily barvu.
Směs pórku, citronu, fazolek v pánvi lehce osolíme a krátce opečeme. Na závěr lze nastrouhat trošku citronové (limetkové) kůry na provonění.
Radek Pálka
V roce 1989 nastoupil do chrudimské hotelové školy na obor řezník. Později ho vyměnil za kuchaře. Po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až bourání masa úplně pověsil na hřebík.
V roce 1999 se stal šéfkuchařem v pětihvězdičkovém hotelu v Africe - Zanzibaru. Pracoval v největších hotelích světa v Čechách, USA, Německu, Itálii, Francii...
Dnes šéfuje kuchyním hned několika hotelů v Praze, ale také třeba v Českém Krumlově.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.