Co je pro jelena největší lahůdka? A kdy shazuje parohy? Ptali jsme se na jedné z největších zámeckých farem u nás
Chov jelenů není pro farmáře začátečníky. Ale pokud se chcete do něčeho takového pustit, určitě vám dobře poradí majitelé zámku Nové Hrady u Litomyšle – manželé Magda a Petr Kučerovi.
Kučerovi koupili zchátralý zámek před dvaceti čtyřmi lety. Dnes je krásně opravený, a protože k zámku patří velké pozemky, založili na nich manželé farmu jelení a dančí zvěře. V Pardubickém kraji je to největší farma tohoto druhu.
Jeleni milují červenou řepu
Jeleni potřebují k životu vyváženou stravu stejně jako lidé. Podle majitele Petra Kučery milují červenou řepu, ale nepohrdnou ani tvrdým chlebem. Pozorujeme asi čtyřicet laní a jejich jediného favorita – jelena.
„Důležité je sledovat genetiku a vyřazovat ta zvířata, která nemají požadovaný standard, chov stále obnovujeme,“ říká Petr Kučera, který má také bohaté zkušenosti s kvalitou jeleního masa.
„Jelení maso je přece jen vzácnější, než třeba dančí. Ale laik by asi rozdíl v chuti nepoznal. Celkově je zvěřina velmi zdravá, má málo tuku a dobré složení,“ říká Petr Kučera, kterého mrzí, že chov této zvěře v České republice nemá takovou podporu, jakou by si zasloužil.
Shoz parohů začíná v únoru
Co se stalo jelenovi, který napadá na jednu stranu? I na to nám odpověděl majitel zámku Nové Hrady Petr Kučera.
V únoru až březnu jeleni shazují parohy. Nejdřív shodí jeden paroh a pak chodí křivě, což vypadá velmi komicky. Ale není se co divit, jelen má pak jednu stranu hlavy o hodně těžší. Paroží průměrného jelena váží kolem pěti kilogramů, ale ti mohutní nosí na hlavě klidně i deset kilogramů. Nové parohy začnou po shozu vyrůstat po týdnu až deseti dnech.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka