Čočku s filetem ze sumce připravil pro Davida Prachaře Jaroslav Zahálka
Kuchař Jaroslav Zahálka pozval Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala na čočku s filetem ze sumce a slaninovou omáčkou. Chutnala i herci Davidu Prachařovi.
Sumec s čočkovým salátem, bramborovým pyré a slaninovou omáčkou
Jedná se o lehkou moderní verzi novoročního jídla, ve kterém by neměla chybět čočka. A navíc jsme použili francouzskou drobnou čočku, která se jen tak nerozvaří a je chuťově výborná.
Grilovaný filet ze sumce
- 800 g sumce - 200 g filet ze sumce (jedna porce)
- přepuštěné máslo
- česnek
- tymián
- studené máslo
Postup:
Na pánev s přepuštěným máslem dáme filet kůží na pánvičku. Opečeme ho z obou stran celkem šest minut. Pokud bychom použili klasické máslo, tak hrozí, že by nám maso mohlo zhořknout.
Při pečení přidáme rozmáčknutý česnek, větvičku tymiánu a oříšek studeného másla. Tekutým máslem z pánve sumce při pečení průběžně poléváme. Omáčka tím získá lesk a bude hutnější.
Čočkový salát
- drobnozrnná čočka
- 1 mrkev
- 1 šalotka
- snítka plocholisté petržele
- řepkový olej
- bílý vinný ocet
- sůl
- pepř
Postup:
Čočku namočíme nadvakrát na pět až deset minut do vody. Doporučujeme namočit poprvé, po chvíli vodu vylít a použít novou. V první vodě se z čočky odstraní případný prach a nečistoty. Přidáme celou očištěnou mrkev, šalotku, tymián a plocholistou petržel.
Vaříme 10 až 15 minut na skus. Po uvaření vodu slijeme a čočku dáme stranou. Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k čočce. Promícháme.
Dochutíme řepkovým olejem, vinným octem a plocholistou petrželkou. Dle chuti lehce osolíme a opepříme. Před podáváním čočku prohřejeme, získá tak lepší chuť.
Bramborové pyré
- 100 g másla
- kelímek smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 750 g moučnějších brambor
- 20 g soli
Postup:
Brambory uvaříme v osolené vodě. Na litr vody použijeme 20 gramů soli.
Uvařené brambory propasírujeme přes jemné sítko a umístíme znovu na sporák. Pasírováním přes sítko si brambory zachovají jemnost a zároveň z nich nevznikne jakási pěna (jako když bychom šlehali kaši). Přilijeme smetanu, mléko a přidáme povolené máslo. Společně promícháme a podáváme.
Slaninová omáčka
- 50 g prorostlejší slaniny
- 1 cibule nebo šalotka
- bobkový list
- čerstvý nebo sušený tymián
- česnek
- 200 ml drůbežího vývaru
- 2 oříšky másla
Postup:
Slaninu nakrájíme na nudličky, které pozvolna restujeme na rozehřáté pánvičce. Slanina nám pustí tuk. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme dohněda.
Přidáme bobkový list, tymián a rozmáčknutý česnek. Vše zarestujeme. Poté zalijeme drůbežím vývarem a vaříme dvě hodiny. Uvařenou omáčku propasírujeme přes jemné sítko.
Co je to přepuštěné máslo?
Přepuštěné máslo se připravuje pomalým přepouštěním (rozehříváním v nádobě ve vroucí vodní lázni) másla, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200-250 stupňů) než původní máslo (150-180 stupňů). Také disponuje mnohem delší trvanlivostí i mimo lednici, kde je pak prakticky věčný. Správně připravené vydrží měsíce, pokud ho uchováváte v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě.
Přepuštěné máslo se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho výše uvedené vlastnosti, ale i slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně.
Jaroslav Zahálka
Vyučil se v gastronomickém učilišti v Praze - U Krbu. Je členem Clubu des Chefs des Chefs, který sdružuje kuchaře, kteří připravují menu pro hlavy státu. Tvrdí, že práce kuchaře je úžasná, když jí máte rádi. Každý den můžete objevovat nové a nové věci, ochutnávat suroviny a jídla, o kterých někteří lidé nemají ani ponětí, že existují, anebo si je ani nebudou moct nikdy dovolit. S tímto oborem se dá i hodně cestovat a poznávat jiné kuchyně a produkty. Vaří s láskou, poctivě a miluje českou kuchyni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.