Cyklostezky stále přibývají. Kde budou nové a jak vypadá jejich údržba?

1. srpen 2024 13:00

Jestli jste vášnivými cyklisty nebo si jen občas rádi uděláte výlet na kole, tak by vás mohlo zajímat, že cyklostezek stále přibývá. Věděli jste třeba, že jen Středočeským krajem vede 505 kilometrů cyklostezek a přes 4000 kilometrů cyklotras? Kde budou nové a jak vypadá jejich údržba?

Města a obce rozšiřují cyklistické trasy a opravují ty stávající. Třeba Praha letos investuje do cyklistické infrastruktury 137 milionů korun, to je meziročně o deset milionů víc. Středočeský kraj navíc nedávno připravil novou koncepci rozvoje cyklistiky.

Aktuálně dělníci dokončují nájezd cyklistů na most v Letech u Prahy. V polovině srpna by pak měla být hotová část Labské cyklostezky Kozly–Tuhaň, která bude dlouhá zhruba pět kilomentrů.

Cyklista projíždí parkem

Potom budou silničáři pokračovat s úsekem Kostelec nad Labem–Kozly, práce tady mají skončit v příštím roce. Dokončená by za rok měla být i Vltavská cyklistická cesta, která povede hranicemi Prahy do Roztok a bude dlouhá přes kilometr, a v úseku Dolany – Kralupy nad Vltavou s průjezdem Libčicemi s celkovou délkou čtyři kilometry.

Vedení Středočeského kraje nedávno připravilo novou koncepci rozvoje cyklistiky, to je strategický dokument, ve kterém jsou komplexní informace o současném stavu cykloturistiky a o potřebách měst a obcí na období šesti následujících let.

Nově otevřené stezky a trasy

Cyklisté mohou využívat poměrně novou cyklostezku v pražských Holešovicích podél Vltavy. Začíná u mostu Barikádníků a vede podél řeky až k ulici Varhulíkově. Úsek je součástí jedné ze dvou takzvaných páteřních cyklostezek podél Vltavy od jihu na sever s označením A1.

Dále silničáři otevřeli necelý kilometr dlouhou stezku pro chodce a cyklisty v Praze 4, která vede od stanice metra C Kačerov směrem k autobusové zastávce U Labutě a rybníku Labuť.

Údržba cyklostezky

Mohlo by se zdát, že údržba o cyklostezky spočívá pouze v čištění povrchu cest nebo krajnic, ale součástí toho je péče také o okolí. Dělníci sečou zeleň podél cyklostezek nebo ošetřují stromy, dělají ozdravný řez. V případě porušených stromů, u kterých hrozí pád, naplánují pokácení a následně vysadí nové.

Zároveň se údržba týká také vybavení cyklostezek, jako je mobiliář, lavičky, informační tabule, stojany na kola. V neposlední řadě se řeší také vynášení košů a odvoz odpadu. Středočeský kraj za úpravy zaplatí zhruba 100 tisíc korun měsíčně. Průběžně opravují třeba Cyklostezku Praha–Klecany nebo Kladenskou cyklostezku PrahaHostiviceKyšice.

autoři: Marie Vítů , djo
Spustit audio