Delikátní éclair. Francouzský dezert dokáže projasnit den
Éclair znamená „světelný záblesk“. Zákusek, kterému se tak říká, vypadá oslnivě a sníte ho rychlostí blesku. Tradiční francouzské dezerty éclairs jsou voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Pochutnávali si na nich už na královském dvoře.
Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní. Éclairs se může nabízet v nejrůznějších příchutích. Existují pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové nebo čokoládové s nugátovým krémem.
Dezert pro jazýčky aristokratů
Vytvořit chutnou i krásnou ‚eclairku‘ je úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí s každým kusem pečlivě vyhrát. Jde o delikatesu, kterou je možné buď hned sníst, anebo si ji nechat hezky zabalit a někoho takovým dárkem potěšit. Jako ve Francii, kde lidé nosí na návštěvu svým přátelům éclairs jako chutnou pozornost.
Historie éclairs je poměrně dlouhá, objevily se prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé je mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. ‚Král kuchařů a kuchař králů‘, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařskou celebritu a stál i u zrodu světového věhlasu francouzské kuchyně. Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.
Banánky x éclairs
České banánky a éclairs jsou si podobné tvarem, oba dezerty se připravují z odpalovaného těsta, postup přípravy těsta se ovšem malinko liší. Éclairs se většinou plní spodem. Nikoliv krémem nebo šlehačkou, ale moussem, poté se zdobí polevou (leskem) a dotváří podle fantazie cukráře (cukrovými kuličkami, kytičkami nebo dalšími proprietami).
Neotvírat troubu!
Éclairs nejsou náročné na suroviny, ale příprava musí být pečlivá. Před pečením se cukrují, pečou se 25 minut na 180 stupňů a na začátku pečení se připouští pára. Bohatě postačí, když v domácích podmínkách do trouby vložíte kastrolek s vodou. Cukrář Jaroslav Béza radí: „Neotvírejte troubu, dokud se éclairs nedopečou, mohly by se srazit a ‚spadnout‘.“
Recept na éclairs
250 g vody
250 g mléka
300 g mouky hladké
200 g másla
20 g cukru
10 g soli
400 g vajec (musíte si je převážit)
Postup:
Vodu, mléko, cukr a sůl smícháme, přivedeme k varu, stáhneme, na mírném plameni do tekutiny přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Těsto vložíme do robota, přidáme vejce a necháme spojit v hladké těsto.
Na silikonový plát stříkáme podlouhlé tvary, 12 cm dlouhé a 2 až 3 cm široké. Před vložením do trouby pocukrujeme. Pečeme na 175 až 180 stupňů asi 25 minut.
Malinový mousse (ingredience na náplň do 25 kusů)
450 g malinového pyré
230 g cukru krupice
23 g želatiny
1000 g smetany
Postup:
Do pyré přidáme cukr, namočíme želatinu, smetanu vyšleháme. Rozpuštěnou želatinu smícháme s pyré a nakonec nadvakrát přidáme ušlehanou smetanu. Éclairs plníme spodem.