Díky Antonínu Holubovskému se nám na Voticku zachovalo množství cenných památek

Vlastivědný klub Votice založila skupina místních, kterým nebyl lhostejný smutný osud památek, které se na Voticku koncem 70 a počátkem 80 let často likvidovaly nebo se jim nedostávala patřičná ochrana. Už celých 42 let klub od jeho založení vede Antonín Holubovský. Milovník historie i technických památek, které umí i opravit.

V muzeu ve Voticích je až do konce srpna k vidění velmi zajímavá výstava historických předmětů, které má ve své sbírce Vlastivědný klub Votice. V roce 1982 ho založilo několik nadšenců, kterým nebyla lhostejná místní historie, a chtěli zabránit devastaci votických památek. Hlavním cílem klubu proto byla ochrana a evidence památek na Voticku, získávat do své sbírky historické předměty a písemnosti, usilovat o zřízení muzea ve Voticích a pořádat přednášky a zájezdy s vlastivědnou tematikou.

Celých 42 let klub vede Antonín Holubovský. Tento milovník historie je přitom původním povoláním automechanik. Díky jeho šikovnosti se nám zachovalo množství cenných a funkčních památek.

Za jídlo knihy o historii

Antonín Holubovský vyrůstal na menším statku nedaleko Votic. Rodiče během války pomohli mnoha lidem. Pokud měli, přilepšovali sousedům jídlem a tím, co na polích a sadech vyrostlo. Na oplátku lidé nosili nejrůznější dary, často to byly knihy o historii. Antonín Holubovský v nich rád četl a postupně se o historii a památky začal zajímat. A také měl rád pendlovky, které visely ve stavení, a které pravidelně udržoval.

Exponáty z výstavy Vlastivědného klubu Votice

Jeho šikovnost, láska k historii a památkám i záliba v opravách hodin přinesla Vlastivědnému klubu Votice pod jeho vedením několik cenných exponátů, které Antonín Holubovský sám opravil. Rád ale zdůrazňuje, že Vlastivědný klub Votice především dobře prosperoval díky dobré partě velmi aktivních a schopných členů. Jak jde čas, z původních 22 je dnes aktivních pouze 13.

Za vše mohou pendlovky

V depozitáři Vlastivědného klubu Votice se díky jeho nadšení i pečlivosti nashromáždilo množství cenných předmětů a památek, některé jsou dokonce ze 17 st. Zajímavá je i sbírka rozhlasových přijímačů. Najdete mezi nimi i ty zcela první – krystalku z roku 1922, jejíž součástí jsou i sluchátka.

Exponáty z výstavy Vlastivědného klubu Votice

Velmi zajímavé a cenné jsou čtyři rozměrné historické stroje z věžních bicích hodin. Ty Antonín Holubovský doslova zachránil před odvozem do šrotu. V době hluboké totality bohužel docházelo k ničení mnoha památek. Převážně kostelních hodin.

Mezi exponáty je například stroj z věžních bicích hodin ze staré radnice ve Voticích a barokní stroj z věžních hodin kostela Narození sv. Jan Křtitele v Jankově. Tohoto stroje si Antonín Holubovský obzvláště cení. Je na něm uveden letopočet 1708 a udivující je i přesnost, s jakou byly jednotlivé součástky precizně vyrobeny. Navíc ho doslova zachránil. Stroj tehdy na věži doslova rozebrali na součástky, které pak házeli dolů. Čekalo se pouze na odvoz do šrotu. Místo toho ale stroj odvezl pan Holubovský k sobě na chalupu, kde ho tři týdny postupně opravoval. Některé součástky musel vyrobit znovu, ale je rád, že je stroj opět funkční, tak jako všechny ostatní.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.