Dušenice. Dušená krkovice prokládaná plátky cibule a česneku

Recept je od vnučky paní Anny z Vojtanova, která letos oslavila 91. narozeniny a tímto receptem vždy uctí rodinu a přátele. I v tomto věku je velmi čiperná a v kuchyni si počíná jako mladice.

Ingredience
  • 4 plátky krkovice bez kosti o hmotnosti cca 150 g
  • 2 větší cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • trochu oleje
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • vývar nebo voda na podlití
  • mletý pepř, sůl
  • event. podle chuti ještě 1 lžička plnotučné hořčice
  • worchesterská omáčka
  • citron

Plátky masa naklepeme, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypemem mletou sladkou paprikou.

Cibuli nahrubo nakrájíme, česnek na plátky. Na dno hrnce nalijeme trochu oleje, dáme vrstvu cibule a česneku, na to položíme plátek masa, na něj opět cibuli s česnekem a takto opakujeme, poslední vrstva musí být maso. Podlijeme trochou vývaru nebo vody a pod poklicí dusíme na mírném ohni. Maso neobracíme ani nemícháme, stačí, když s hrncem zatřeseme a hlídáme, aby bylo na dušení dost tekutiny. Nedáváme jí tam však moc, pak bychom maso nedusili, ale vařili. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme a očistíme ho od cibule. Výpek s cibulí a česnek rozmixujeme, můžeme přilít trochu vývaru a zahustíme smetanou. Je-li potřeba, do smetany můžeme rozkvedlat malé množství hladké mouky. Chvilku povaříme. Podle chuti dosolíme. Mimo původní recept je přidaná lžička plnotučné hořčice a dochuceno worchesterskou omáčkou. Velmi dobré je hotový pokrm na talíři pokapat citronovou šťávou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko