Fazole jsou zdravá luštěnina, která nabízí v kuchyni mnoho variant využití. Zkuste je udělat pečené

Největší audioportál na českém internetu

Zkuste si udělat pečené fazole (ilustrační foto) | Foto: Martin Čuřík

17.5. Vaříme s Habadějem

Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun. Vykouzlit z nich můžete opravdu báječné dobroty, které ocení všichni u stolu.

Ingredience
  • 3 plechovky fazole
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 70 g rajského protlaku
  • olej
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • pepř mletý
  • 1 lžíce jablečného octa
  • špetka zázvoru
  • klobásky

Chuť fazolí je příjemně neutrální, proto se dají kombinovat téměř s čímkoli. Výborné jsou třeba zeleninové polévky, které díky fazolím krásně zasytí a mohou fungovat i jako výborné hlavní jídlo. Parádní je i spojení s masem či uzeninami. Zkuste si je dnes udělat dušené s rajčaty podle našeho receptu.

Naše rada při přípravě klasických fazolí:
Fazole zalejte alespoň dvojnásobným množstvím vody a přidejte lžičku jedlé sody, která poslouží jako změkčovač. Namáčejte minimálně přes noc. Vodu pak vylejte, přidejte čerstvou, pro snížení nadýmavosti můžete přidat bylinky jako je bazalka, saturejka, oregano, majoránka či libeček, které zároveň vylepší chuť.

Postup:
Uvařené nebo konzervované fazole nasypte do zapékací mísy. Pokud použijete konzervované, nezapomeňte je důkladně propláchnout pod tekoucí vodou.
V hrnci rozehřejte olej a dozlatova na něm orestujte nahrubo nakrájenou cibuli. Ke konci přidejte také na plátky nakrájený česnek. Dávejte pozor, ať česnek nezhnědne nebo bude hořký.
Dále přidejte rajčata, rajčatový protlak, koření ocet a cukr. Krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem. Hotovou omáčku nalijte na fazole a promíchejte. Nahoru můžete dát naříznuté klobásky nebo párky.
Fazole pečte troubě asi 20 minut na 180 stupňů. Můžete také trochu podlít vodou nebo vývarem.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.