Fazolový krém se slaninou od Pavla Mencla ochutnala i herečka Zuzana Slavíková

S Pochoutkami na talíři jsme zamířili do restaurace s krásným názvem „Kastrol“. Šéfkuchařem je tam Pavel Mencl. Uvařil fazolový krém se slaninou. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali herečku Zuzanu Slavíkovou.

Fazolový krém se slaninou:

Ingredience
  • ½ kg sušených červených fazolí (mohou být i bílé)
  • 2 litry masového vývaru (hovězí nebo kuřecí, který dá polévce silnější chuť)
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • vepřové sádlo
  • smetana
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Fazole den předem namočíme, aby natáhly vodu. Při vaření je budeme připravovat kratší dobu.

2. Namočené fazole uvaříme ve vodě, ve které se namáčely a vodu po uvaření nevyléváme. Vaříme 30 až 60 minut.

Základ v hrnci

3. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Do základu doporučujeme prorostlejší, aby se lépe rozvinula její chuť. Slaninu orestujeme na sádle. Přidáme česnek nakrájený na plátky a opět dozlatova zarestujeme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a restujeme.

4. Při přípravě dáváme pozor, abychom nic nepřipálili, jinak nám pokrm zhořkne.

Pavel Mencl přelévá polévku z nádoby mixéru do hrnce

5. Základ (slaninu, cibuli, česnek) zlehka zasypeme hladkou moukou a zalijeme masovým vývarem. Vše provaříme minimálně 20 minut.

6. Přilejeme uvařené fazole včetně vývaru, osolíme, opepříme, promícháme a provaříme alespoň deset minut, aby se nám množství zredukovalo.

7. Na závěr rozmixujeme do hladka. Pasírovat není třeba.

8. Podáváme s opečenými chlebovými krutony a trochou bylinkového oleje.

Pavel Mencl

Učil se i u michelinského kuchaře Pavla Pospíšila. Pracoval jako šéfkuchař restaurace Como v pražském hotelu Jalta nebo v Alcronu. V době jeho působení byla žilinská Villa Nečas vyhlášena čtvrtou nejlepší restaurací Slovenské republiky. Stál u rozjezdu pražské Ladronky a Le Patia. Je prý přísný, ale spravedlivý se smyslem pro humor a slabostí pro lehce adrenalinové zážitky. Když se žena nedívá, skáče s padákem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.