Fenyklová polévka vás zaručeně překvapí jemnou chutí. Stejně jako Danielu Šinkorovou
Chcete poznat netradiční chutě? Stačí si připravit lehký oběd v podobě fenyklové polévky s řapíkatým celerem. Postup předvedl šéfkuchař Pavel Kyzr v restauraci Dave B. Taste Five, kam zašla i zpěvačka a herečka Daniela Šinkorová. Jemná polévka ji nadchla.
Fenyklová polévka (na 4 porce)
3 bulvy fenyklu
1 řapíkatý celer (stonky bez lístků)
1 cibule
olivový olej
bulvu celeru nebo brambory (na zahuštění polévky)
1 – 1,5 dcl smetany
3 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
2 snítky čerstvého tymiánu
Postup:
Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli nakrájenou najemno, jen zpěníme a přidáme na drobné kostičky nakrájený řapíkatý celer a fenykl.
Polévku osolíme, opepříme, přidáme česnek a 2 snítky čerstvého tymiánu, zalijeme vodou a necháme dusit, až zelenina změkne. Trvá to 20 - 30 minut. Přidáme také celer, aby se polévka zahustila.
Po uvaření vše umixujeme, přilijeme smetanu na zjemnění a ozdobíme snítkou tymiánu a krutony.
Pavel Kyzr
Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. V současnosti působí jako šéfkuchař restaurace Dave B. Taste Five. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. K dochucení používá pouze sůl, pepř a bylinky. Je ženatý a má dvě děti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.