Hlívový guláš
Jedli jste už někdy guláš z hlívy ústřičné? Je výborný a navíc příprava tohoto pokrmu se příliš neliší od klasického hovězího guláše. Je ovšem podstatně rychlejší a bez použití sádla i vegetariánská. Úterní Apetýt vám prozradí, jak na to.
Čtěte také
Připravte si:
- 600 g hlívy ústřičné
- 600 g cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 rajský protlak (80 g)
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžíci majoránky
- sádlo nebo olej
- pepř a sůl
Postup:
- V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji dozlatova.
- Poté přisypeme mletou papriku, promícháme a přidáme na proužky nakrájenou hlívu.
- Opečeme a podlijeme menším množstvím vody, přidáme protlak, utřený česnek, kmín, pepř a sůl.
- Přikryjeme pokličkou a necháme dusit.
- Necháváme vydusit všechnu vodu až do fáze, kdy se hlíva začíná přichytávat ke dnu kastrolu, promícháme a dolijeme trochu vody.
- Tento postup opakujeme až do okamžiku změknutí hlívy.
- Ve finále zasypeme majoránkou a již bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu.
- Dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané slabými proužky cibule, kterou si můžeme předem dozlatova osmažit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.