Hovězí karabáček na černém pivu s celerovým pyré doporučuje i doktorka Kateřina Cajthamlová
Pořádný kus hovězího masa na sádle s tmavou omáčkou z piva ochutnala doktorka Kateřina Cajthamlová a byla nadšená. Překvapila ji i chuť celerového pyré, které připravil šéfkuchař Eduard Petrák v restauraci Svatojánský dvůr v Praze na Střížkově. Prostě povedený oběd, který zvládnete i vy.
Hovězí karabáček na černém pivu
Ingredience:
4 – 5 cibulí
5 – 6 mrkví
300 g slaniny
2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
1 kg hovězího karabáčku
4 polévkové lžíce sádla
1 litr černého piva
4 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce worcestru
Postup:
Cibuli i mrkev nakrájíme na půlkolečka, slaninu nakrájíme na proužky. Do hrnce dáme rozpustit sádlo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme slaninu, zarestujeme a vložíme mrkev. Potom přidáme maso vcelku, aby se zatáhlo a zezlátlo. Nakonec přilijeme černé pivo a pomalu dusíme v troubě při 80 °C asi 10 hodin.
Po upečení maso vyjmeme z omáčky, omáčku zavaříme, promixujeme a dochutíme 4 lžícemi rajčatového protlaku. Přidáme sůl, pepř, bylinky a lžíci kvalitního worchestru. Prohřejeme.
Maso nakrájíme na plátky a prohříváme v hovězím vývaru, aby zůstalo teplé před podáváním.
Celerové pyré
Ingredience:
1 větší celer (nebo 2 menší)
sůl
pepř
¼ lžičky muškátového květu
500 g bramborového pyré
100 g másla
Postup:
Celer očistíme, pokrájíme, osolíme a rozvaříme. Potom rozmixujeme a ochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Smícháme s bramborovým pyré, které připravíme tak, že uvaříme oloupané brambory, přidáme máslo, rozmixujeme. Mícháme v poměru 2:1.
Eduard Petrák
Ve Svatojánském dvoře vaří především českou kuchyni, ale miluje i ryby a mořské plody. V kuchyni nejraději věci organizuje, čehož se mu v roli šéfkuchaře hodně dostává. Je usměvavý a rád se podělí o recepty.
Během návštěvy jsme dostali k ochutnání i sladký dezert a výbornou kávu. Bylo to milé setkání, u kterého byla i doktorka Kateřina Cajthamlová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka