Jak se oblékaly dámy? Hana Vignerová představuje dobové oděvy na historicky zajímavých místech

Paní Vignerová upravuje originály dobových oděvů a šije repliky oděvů podle původních střihů. Bývalé památkářce rukama prošly oděvy od baroka do 60. let minulého století. Pořádá též přehlídky dobových oděvů. Jsou to vlastně příběhy módy. Však také pod značkou Příběh módy pracuje a tvoří.

Paní Hana šít umí. Děda byl krejčí, babička švadlena a maminka také šila. Když si spolu povídáme, naše hlasy nepodbarvuje zvuk šicího stroje, protože paní Vignerová šije povětšinou v ruce.

Šaty se s týmem svých spolupracovníků snaží předvádět tak, aby to lidi bavilo a zaujalo. Organizují přehlídky s příběhem. I focení šatů provázejí příběhy. „Fotili jsme třeba historii Mnichova Hradiště, vybrali jsme místa, kudy takzvaně prošla historie. Na místo, které má současnou podobu, jsme postavili modelku v dobovém odění vztahujícím se k události, která se tam uskutečnila.“

Odívání po roce 1918

Jak se oblékaly dámy

Abychom si některá zajímavá místa připomenuly, při procházce Mnichovým Hradištěm jsme se nejprve zastavily na náměstí. U pozdně secesní budovy současné pošty, dříve záložny. Dům z roku 1915 zdobí alegorické reliéfy a sochy od Ladislava Šalouna.

Následovala návštěva obchodu s látkami, který na stejném místě a se stejným druhem sortimentu funguje téměř 100 let. Už v roce 1925 tu místním dámám látky a galanterii nabízel Josef Svoboda. V obchodě mají navíc nádhernou historickou pokladnu americké firmy National.

U Jizery jsme zavzpomínaly na slavnostní otevření kamenného mostu přes řeku ve 20. letech minulého století a také na setkání představitelů Svaté aliance v roce 1833 na místním zámku.

Jak se v tom kterém roce oblékaly dámy, to si můžete prohlédnout na fotografiích dobových oděvů z archivu Příběhu módy.

Spustit audio