Jak upéct opravdu krásnou vánočku podle Josefa Maršálka
Na perfektní vánočku potřebujeme perfektní těsto, které je správně zaděláno, nelepí se na vařečku, ani k míse. Přidáváme do něj rozinky, které nesmí být zbytečně dlouho máčené v rumu. Před vlastním tvarováním musí těsto akorát vykynout. Je důležité, aby všechny prameny vážily stejně.
Vánočku spleteme tak, jak jsme zvyklí, a před dalším kynutím ji postříkáme vodou pomocí rozprašovače.
Vánočku potřeme vajíčkem až těsně před tím, než ji vkládáme do trouby. Její objem musí být 2,5–3x větší v poměru s tím, který byl před kynutím.
Pečeme ji velmi pomalu při 160 °C na program horkovzduch. Vánočka vážící jeden kilogram se peče asi 30 minut. Před vytažením zkusíme špejlí, jestli je hotová.
Pokud dodržíme tyto zásady, vánočka se nám povede – nepotrhá se, nesveze se. Bude držet tvar a krásně vypadat.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.