Jak uskladnit brambory, aby nevyklíčily? Pomůže jedno obyčejné koření!
Když skladujeme větší množství brambor ke konzumaci, často se stává, že vyklíčí. Jak tomu zabránit? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
„S kolegou jsme nedávno vedli ‚akademickou debatu‘ na téma brambory. Já začal tím, že zahrádkáři si podle mě pěstují několik odrůd brambor. Jednu velmi ranou, na jídlo v létě, další dvě rané na uskladnění, pak takovou, aby z ní byl výborný salát na Vánoce a další, která se dá jíst třeba až do nových brambor.
Kolega namítal, že takhle už to nikdo nedělá. Lidi si ‚nasadí‘ pár velmi raných odrůd, a protože nemají sklep, další už nakupují. Hned jsem přispěchal s několika osvědčenými tipy, jak brambory úspěšně skladovat, i když nemáte vhodný sklep.
Do chatky na zahradě nebo na balkon stačí dát bednu vyloženou polystyrénem, aby brambory nenamrzaly. Později, když už je venku pořádný mráz, vezmete brambory domů. ‚Tam ale začnou klíčit a už nejsou vhodné k jídlu,‘ namítl kolega. Ale já vím, že pokud se k bramborám do pytle přidá plátěný sáček s kmínem, koření je brzdí v klíčení a to i v teple bytu. Dokonce se prodávají vícevrstevné ‚bramborové‘ pytle na doma s kapsičkou na kmín, vhodné do bytu, nebo i do spižírny v paneláku.
V případě takového uchování je důležité nechat brambory po sklizni asi 14 dnů vydýchat a zahojit v teplotách okolo 15 °C. A pak je teprve uložit do sklepa nebo do výše zmíněné bedny.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.