Jak uskladnit brambory, aby nevyklíčily? Přidejte k nim pytlíček s jedním známým kořením
Když skladujeme větší množství brambor ke konzumaci, často se stává, že vyklíčí. Jak tomu zabránit? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
„S kolegou jsme nedávno vedli ‚akademickou debatu‘ na téma brambory. Já začal tím, že zahrádkáři si podle mě pěstují několik odrůd brambor. Jednu velmi ranou, na jídlo v létě, další dvě rané na uskladnění, pak takovou, aby z ní byl výborný salát na Vánoce a další, která se dá jíst třeba až do nových brambor.
Kolega namítal, že takhle už to nikdo nedělá. Lidi si ‚nasadí‘ pár velmi raných odrůd, a protože nemají sklep, další už nakupují. Hned jsem přispěchal s několika osvědčenými tipy, jak brambory úspěšně skladovat, i když nemáte vhodný sklep.
Do chatky na zahradě nebo na balkon stačí dát bednu vyloženou polystyrénem, aby brambory nenamrzaly. Později, když už je venku pořádný mráz, vezmete brambory domů. ‚Tam ale začnou klíčit a už nejsou vhodné k jídlu,‘ namítl kolega. Ale já vím, že pokud se k bramborám do pytle přidá plátěný sáček s kmínem, koření je brzdí v klíčení a to i v teple bytu. Dokonce se prodávají vícevrstevné ‚bramborové‘ pytle na doma s kapsičkou na kmín, vhodné do bytu, nebo i do spižírny v paneláku.
V případě takového uchování je důležité nechat brambory po sklizni asi 14 dnů vydýchat a zahojit v teplotách okolo 15 °C. A pak je teprve uložit do sklepa nebo do výše zmíněné bedny.“
Další zajímavosti si poslechněte v reportáži.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.