Jan Štěrba upekl jehněčí hřebínky s gratinovaným mělnickým chřestem
S Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem jsme se vydali na zámek Mcely, kde se vaří vrcholná česká gastronomie se středomořskými a francouzskými vlivy. Kuchyni tam velí mladý talentovaný kuchař Jan Štěrba.
A protože dostal úkol uvařit něco lehkého letního a z farmářských produktů, zvolil pečené jehněčí hřebínky s mělnickým chřestem gratinovaným ovčím sýrem a tymiánovou zálivku.
To, že bude Jan Štěrba kuchařem, věděl už od základní školy. I když zvažoval ještě profesi zahradníka. Jídlo měl už v rodině, jeho dědeček byl vyhlášeným řezníkem. Nikdy nechtěl být průměrný. K tomu mu pomohlo i to, když hned po škole přišla nabídka z nově otevřeného čtyřhvězdičkového hotelu v Poděbradech. Později přišla nabídka do Chateau Mcely, kde je dodnes a patří léta mezi desítku nejlepších českých kuchařů.
Jehněčí hřebínky s gratinovaným chřestem:
jehněčí hřebínky, olivový olej, mělnický zelený chřest, citronová šťáva, zralý ovčí sýr, tymián, bílý vinný ocet, pampeliškový med, sůl a pepř
Postup:
Maso v rychlosti opečeme na pánvi na olivovém oleji, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C, pečeme ho 7 minut, vydnáme 3-4 minuty odpočinou. Mezitím si oloupeme zelený chřest, spaříme ve vodě, necháme vychladnout, následně ho opečeme na kapce olivového oleje. Nastrouháme na něj ovčí sýr a zapečeme v troubě. A zálivku si připravíme ze lžíce pampeliškového medu, pár kapek bílého vinného octa, pár kapek citrónové šťávy a timiánu, dochutíme solí a pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.