Jan Štěrba zapekl na briošce kozí sýr s jablečno-cibulovou marmeládou
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal přesunuli Pochoutky do kuchyně restaurace Chateau Mcely na Nymbursku. S šéfkuchařem Janem Štěrbou připravili zapečený kozí sýr na briošce s marmeládou z jablek a cibule a se salátkem a zálivkou z pampeliškového medu.
Dozvěděli jste se, kam jezdí šéfkuchaři na služební cestu a co tam dělají, kolik lidí je v jedné směně a kolik hodin dopředu je třeba se sejít v kuchyni. Jan Štěrba prozradil, jak se vaří i pro kočky na zámku a kde bývala kuchyně dřív.
Zapečený kozí sýr s jablečno-cibulovou marmeládou na briošce:
čerstvý kozí sýr, brioška (nebo toustový chléb), olivový olej, akátový med, 2 limetky, bílý vinný ocet, čerstvé lístky salátu, jablečno-cibulovou mardmeládu, rozinky do dozdobení, sůl a pepř
Postup:
Vykrojíme briošku do tvaru kolečka, zprudka opečeme v troubě, nakrájíme si kozí sýr na 2 cm tlusté plátky, opepříme z obou stran, zakápneme akátovým medem, na briošku přidáme jablečno-cibulovou marmeládu a sýr položíme na ní, necháme zapéct v troubě na 215 °C 6 minut. Dozdobíme a podáváme.
Zálivka k sálátu:
větší polévková lžíce akátového medu, kůra z 2 limetek, olivový olej, šťáva z jedné limetky, pepř a sůl
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.