Je až překvapivé, kolik nepůvodních rostlin dnes v přírodě máme. Utekly ze zahrad a mnohdy už škodí

19. září 2024

Ne že by rostlinám narostly nožičky, ale oddenky se v klidu proplazí pod plotem, semínka vítr roznese široko daleko a v přírodě z toho může být problém.

Je až překvapivé, kolik nepůvodních rostlin dnes v přírodě máme – podle jedné vědecké studie je jich 1576. Do tohoto počtu patří i tzv. druhy invazní a těch je 75. Už ten termín naznačuje, že jsou to druhy ohrožující původní květenu – jednak velmi silnou a úspěšnou životní strategií a jednak bujným vzrůstem, který zadusí méně průbojné druhy.

Klasickým příkladem je bolševník velkolepý. Svému jménu dělá čest. Vytváří mohutné porosty, ve kterých původní druhy rostlin nemají šanci přežít. Navíc produkuje obrovské množství semen a bolševník tak zabírá stále nové plochy. Jedna průměrná rostlina je schopná vyprodukovat až 30 tisíc semen a úctyhodná je schopnost přežití – semena bolševníku si uchovávají klíčivost i 8 až 12 let.

Už před lety jsme mu vyhlásili boj, a pokud ho přece jen chcete mít, tak po odkvětu odřízněte okolík, aby se nevytvořila semene. Bolševník je nepříjemný i tím, že látky v něm obsažené v kombinaci se slunečním zářením způsobují ošklivé popáleniny na kůži. Problém může i dlouhodobě přetrvávat.

Bolševník velkolepý

Nejen na Šumavě se rozmohla lupina, lupina mnoholistá, která také vytlačuje původní druhy na loukách. Do seznamu invazních, tedy nebezpečných druhů patří také křídlatky – ať už křídlatka česká, japonská nebo sachalinská, pajasan žláznatý, ambrosie peřenolistá, zlatobýl kanadský, kolotočník ozdobný a tak dále. Potencionálně invazní může časem být nikandra – Nicandra Physalodes s mazlivým českým názvem lilík mochyňovitý. Tato původně jihoamerická bylina se pěstovala jako okrasná a také léčivá rostlina.

Problém invazních druhů trápí celou Evropu, a tak byl vydaný i unijní seznam invazních nepůvodních druhů. Vztahují se na ně omezení jako je zákaz jejich pěstování, zákaz dovozu a převozu v rámci EU, zákaz jejich uvádění na trh (obchodování s nimi).

Pajasan

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

Spustit audio