Je to fantazie. Osvěžující salát s chřestem a jahodami ocenila Andrea Elsnerová
Do pražské restaurace Suterén zavítali Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková, aby se naučili dělat jarní salát se zeleným chřestem, jahodami a pomerančovým vinaigrettem. Porci připravil šéfkuchař Richard Šusta také pro herečku Divadla na Vinohradech Andreu Elsnerovou, která se do ochutnávky s radostí pustila.
Salát se zeleným chřestem a jahodami
750 g zeleného chřestu
voda
sůl
cukr
200 g jahod
200 g směsi listových salátů
100 g rukoly (rokety)
1 salátová okurka
Postup:
Zelený chřest umyjeme a oloupeme spodní stonky. Spaříme ve vroucí vodě s cukrem a solí, které pomohou vytáhnout skvělou chuť chřestu. Po vyjmutí ho prudce zchladíme v ledové lázni.
Následně chřest osušíme a spodní část nakrájíme na kolečka, která přidáme k marinovaným jahodám.
Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Salátové listy omyjeme a dobře osušíme. Jahody zalijeme částí vinaigrettu a necháme v chladu 30 minut marinovat.
Okurku nakrájíme podélně na pláty pomocí škrabky. Hlavičky chřestu rozdělíme na čtyři díly a zabalíme do plátů okurky.
Takto zabalené hlavičky postavíme na talíř, zalijeme vinaigrettem a obložíme rukolou. Posypeme marinovanými jahodami s kolečky chřestu.
Pomerančový vinaigrette
1 šálek čerstvé pomerančové šťávy
2 lžíce medu
¼ šálku bílého octa
1 lžička dijonské hořčice
½ šálku olivového oleje (extra virgin)
sůl, bílý mletý pepř
V mixeru nebo pomocí šlehací metly všechny suroviny spojíme a dochutíme solí a pepřem.
Richard Šusta
Nadšený kuchař neváhá jet pro dobré jídlo i hodně daleko. Jak sám říká, bez kvalitních surovin se dobré jídlo udělat nedá. O zeleném a bílém chřestu dokáže mluvit celou hodinu. S jídlem si vyhraje a lístek v restauraci podřizuje probíhající sezoně. Šéfuje kuchyni v restauraci Suterén v Praze.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.