Jehněčí roláda s nádivkou byla pro herce Miroslava Hanuše tak dobrá, že si vzal další s sebou domů
Vyzkoušeli jsme recept na úžasnou jehněčí roládu s bylinkovým pestem a pečenou jarní nádivkou. Recept nám prozradil a uvařil šéfkuchař restaurace Musa v Praze – Radotíně Tomáš Mezera. Jídlo si zamiloval herec Miroslav Hanuš, a to přitom jehněčí do té doby nikdy nejedl.
Jehněčí rolovaná plec s jarní nádivkou
Ingredience na roládu:
800 g jehněčí plece (kůzlečí, vepřové plece)
1 snítka rozmarýnu
4 stroužky česneku
100 ml panenského olivového oleje
2 středně velké šalotky
500 ml vývaru
sůl
pepř
10 g sušených hub
Ingredience na nádivku:
½ balíčku toastového chleba
2 vejce
200 ml mléka
50 g másla
pesto z medvědího česneku (nebo čerstvý dle dostupnosti)
nebo bazalka, šalvěj
sůl
pepř
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Postup:
Nejdříve si připravíme jehněčí roládu. Jehněčí plec vykostíme, odstraníme blánu, maso nařežeme tak, abychom získali co nejtenčí placku. Tu pak lehce naklepeme.
Maso osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Přidáme 2 – 3 kávové lžičky pesta, které rozetřeme po celé ploše masa. Plec zarolujeme bez nádivky, upravíme a pomocí potravinářského motouzu maso pevně svážeme. Roládu na povrchu osolíme a opepříme.
Pak si připravíme základ omáčky v hrnci. Nejdříve na oleji osmažíme šalotku s bylinkami a česnekem. Když se zabarví dozlatova, necháme na základu zatáhnout roládu ze všech stran. Maso vyjmeme a základ omáčky podlijeme vývarem, provaříme a opět vložíme maso. Dáme dusit do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme 4 – 5 hodin.
Maso potom vyndáme a do omáčky přidáme předem namočené houby a provaříme. Pokud je potřeba, šťávu zahustíme dle chuti.
Nádivka:
Základem je usušené pečivo (toastový chléb, bílé pečivo). Balíček chleba nakrájíme na větší kostičky a vložíme cca na 8 minut do trouby vyhřáté na 100 ˚C.
Pak opečený chléb vsypeme do mísy, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, mléko, opepříme, osolíme a přidáme bylinkové pesto nebo směs bylinek. Vše zamícháme, aby se suroviny propojily. Nakonec do těsta zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Nádobu na biskupský chlebíček vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, vložíme nádivku a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 20 – 25 minut.
Můžeme podávat s listovým špenátem orestovaným krátce s trochou česneku.
Tomáš Mezera
Osm let pracoval pro restaurace Riccarda Lucqueho, poslední dva a půl roku přitom jako šéfkuchař jedné z jeho restaurací La Bottega. V poslední době se zabýval nejvíce středomořskou kuchyní, nyní se těší, že se bude v Musa Restaurantu věnovat i dalším kuchyním v moderním pojetí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.