Jiří Melíšek uvařil zadělávané dršťky s uzeným masem a parmezánem

Jiří Melíšek uvařil zadělávané dršťky s uzeným masem a parmezánem
Do kuchařského kurzu v Pochoutkách Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala se přihlásil novinář, spisovatel, humorista a autor slavných rozhlasových silvestrovských scének Jiří Melíšek.
Naučil nás zadělávané dršťky s uzeným masem a parmezánem podle starého receptu Marie Janků-Sandtnerové.
Během vaření jste se dozvěděli, co je schopen si uvařit sám, proč kdysi na své chatě posílal k řezníkovi Miloše Kopeckého, jaké pořádali s kolegy z rozhlasu zabíjačky nebo jak fungovala rozhlasová redakce zábavy v srpnu 1968. Navíc nám Markéta Sokolová řekla něco o dršťkách a s Naďou si Jiří Melíšek zahrál slovní hru.
Zadělávané dršťky s uzeným a parmezánem:
asi 1,5 kg drštěk, polévková zelenina, 8 dkg másla, 8 dkg hladké mouky, na špičku nože mletého sušeného zázvoru, trochu pepře a soli, malý stroužek česneku, majoránka, čerstvá hladkolistá petrželka, 10 dkg uzeného masa a trochu parmezánu na nastrouhání
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.