Josef Kovářík z Křečhoře u Kolína: Milovanou kotlařinu dělám pořád, i když mi bylo už 76 let

Kotlařina – tak říká své práci Josef Kovářík z Křečhoře u Kolína. Kotle všeho druhu opravuje celý život. Teď už je sice v důchodu, ale kotle ho drží dál. Aktuálně dává dohromady parní lokomotivu v Kolíně – Sendražicích. A musí to stihnout do 15. dubna – právě v tento den totiž odstartuje na Řepařské drážce nová turistická sezona.

Začínal v Břeclavi na parních lokomotivách: „Tu lokomotivu musíte znát od komína až pod kola. A takových lidí je dneska už málo,“ konstatuje mechanik motorových lokomotiv Josef Kovářík z Křečhoře u Kolína.

Josef Kovářík z Křečhoře u Kolína

„Jsme nádražácká rodina. Už pět generací: můj děda, který jezdil ještě za Rakouska-Uherska jako strojvedoucí na páře, táta jezdil za války na frontu, já dělám tu kotlařinu, syn dělá vedoucího posunu tady na nádraží v Kolíně a syn vypadá, že taky půjde ke dráze. Sem za mnou moc rád chodí a doma má samozřejmě funkční kolejiště,“ popisuje Josef Kovářík dlouholetou železničářskou tradici v rodině.

V těchto dnech opravuje Josef Kovářík na Řepařské drážce v Kolíně – Sendražicích parní lokomotivu, které říká Kačenka. „Ještě mám sestavit další vagon, hlavně pro děti samozřejmě,“ těší se na další úkol Josef Kovářík. Parní lokomotiva Kačenka by měla vyjet letos poprvé na Řepařskou drážku v Kolíně – Sendražicích v sobotu 15. dubna na velikonoční jízdy.

Spustit audio