Mistr houslař Václav Pikrt vyrábí špičkové nástroje. Na jeho housle hrají umělci v Americe i v Japonsku

Václav Pikrt začal hrát na housle v první třídě. Později se u mistrů oboru učil housle vyrábět. Jeho precizní práce si před lety všiml i světově proslulý houslař Jan Špidlen, který mu nabídl spolupráci. Z lásky k uměleckému řemeslu se stal koníček i povolání na celý život a dnes mistrovské housle nejen restauruje, ale také staví zcela nové nástroje.

„Já jsem se k houslím dostal tak, že moje maminka byla zakládající členka Fanklubu Václava Hudečka a vzala mne ve třech letech na jeho koncert v příbramském divadle. Já jsem prý byl zcela uhranutý tou hrou a od té chvíle jsem nemluvil o ničem jiném, než že chci hrát na housle,“ usmívá se mistr houslař Václav Pikrt. K výrobě hudebních nástrojů se dostal na Waldorfské škole v Příbrami, kde se vyučil uměleckým truhlářem. Později nastoupil do houslařské školy v Lubech u Chebu, kde studoval umělecko-řemeslnou stavbu hudebních nástrojů.

Práce se dřevem a výroba houslí Václava Pikrta okouzlila natolik, že si otevřel vlastní houslařskou dílnu. Zde se věnuje jak výrobě nových nástrojů, tak restauruje hudební nástroje jiných mistrů. Václav Pikrt také pečuje o hudební nástroje členů Symfonického orchestru Českého rozhlasu a spolupracuje s celou řadou vynikajících houslistů. Na housle z jeho dílny hrál například český koncertní mistr Josef Špaček a hrají na ně také umělci v Koreji, Japonsku, Severní i Jižní Americe.

Housle sestávají z více než 60 částí

Příbramský mistr houslař nad výrobou nástroje tráví dlouhé hodiny. Důležitý je výběr dřeva, kdy na přední část houslí používá italský smrk a na zadní část javor z oblasti bývalé Jugoslávie. Housle sestávají z více než 60 částí a jejich povrchová úprava trochu připomíná alchymii. Složení laků v malých lahvičkách je tajné. Václav Pikrt si laky sám míchá a vaří z přírodních olejů a pryskyřic tak, aby jeho housle měly krásnou jantarovou, zlatavou barvu.

Aby housle krásně hrály, musí mít tzv. duši. „Je to krátký smrkový špalíček, který je rozepřen mezi vrchní a spodní deskou,“ vysvětluje Václav Pikrt, který umí housle nejen postavit, ale také naladit a sám na ně jako první zahraje. „To je ten nejkrásnější moment, když dva nebo tři měsíce strávíte intenzivní prací na tom nástroji, a pak se ty housle rozezní,“ říká mistr houslař. „Já sám si nedokážu představit, že bych si na ten nástroj neuměl zahrát.“

Spustit audio