Josef Polášek usmažil houbové bramboráky
V naší rozhlasové kuchyni Pochoutek jsme s hercem Josefem Poláškem smažili předvánoční postní jídlo - houbové bramboráky.
Během smažení jste se dozvěděli, že Josef letos velmi houbařil, objevoval bohatá místa, vysvětlil vám, jak působí muchomůrka zelená, jak se chodí na houby s navigací a také, jaká jídla se u nich jedí na Vánoce. Naďa zavzpomínala na otravu houbami, redaktorka Markéta Vejvodová prozradila, jak se sbírají houby profesionálně a Patrik vám řekl, co je to „bejčí pytlík“.
Houbové bramboráky:
200 g čerstvých hub (nebo mražených), 1 kilogram brambor, 3 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1 cibule, česnek dle chuti, pepř, majoránka, lžíce másla, 100 g slaniny s kůží a sůl
Reprízováno 21. prosince 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.