Králík ve slaninovém kabátku potěšil velkého milovníka jídla Tomáše Töpfera
V Pochoutkách na talíři jsme si užili veselé návštěvy Tomáše Töpfera. O Nadě Konvalinkové řekl, že tak jako si někdo domů pořídí horské sluníčko, aby mu bylo dobře, oni pozvali do divadelního souboru Naďu. Všichni jsme si vychutnali v restauraci La Farma pečeného králíka ve slaninovém kabátku s bramborovými noky a špenátem.
Králík ve slaninovém kabátku
Ingredience na 4 porce:
4 králičí stehna
sůl
pepř
4 větvičky tymiánu
8 plátků slaniny
4 plátky másla
Postup:
Maso očistíme, odblaníme, osolíme, opepříme, položíme na něj větvičku tymiánu a obalíme dvěma plátky slaniny.
Každé takto upravené králičí stehno vložíme do pekáčku, přidáme trochu vody a pečeme 1,5 hodiny při 180 °C. Před koncem pečení poklademe stehna plátkem másla.
Připravujeme-li maso metodou sous-vide, maso vložíme do igelitu, vakuově zabalíme, ponoříme do vodní lázně s vodou horkou 65 – 70°C a vaříme zhruba 12 hodin.
Bramborové noky
Ingredience:
1 kg brambor
300 g hrubé mouky
1 vejce
1 špetka soli
Postup:
1 kg brambor uvaříme, oloupeme a necháme 1 den odležet. Potom nastrouháme, přisypeme 300 g hrubé mouky, osolíme a přidáme 1 vejce. Vypracujeme bramborové těsto (rychle, protože řídne).
Z těsta vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme cca 2 cm dlouhé špalíčky. Vaříme v osolené vodě a vyndáváme hned, jak vyplavou na povrch vody. Lehce orestujeme na oleji.
Špenát
Ingredience:
500 g čerstvého špenátu
2 cibulky
5 stroužků česneku
sůl
pepř
Orestujeme cibulku nakrájenou na kostičky. Přidáme špenát, nasekaný česnek, sůl a pepř, orestujeme 2 – 3 minuty a můžeme podávat.
Servírujeme s vídeňskou cibulkou.
Martin Zvonař
O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.