Krémová pórková polévka. Jemnou dobrotu z domácí zeleniny uvařila Jana Exnarová
V jednom domě v Havlíčkově Brodě už roky opravují kočáry a bryčky. A také tam žije Jana Exnarová, která prozradila recept na pórkovou polévku zjemněnou smetanovým sýrem. Používá na ni zeleninu výhradně z vlastní zahrádky.
Pórková polévka
1 velký pórek
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
2 brambory
snítka petrželky
snítka libečku
750 ml kuřecího vývaru
oříšek přepuštěného másla
1 kostička smetanového sýra
sůl, pepř
bylinková sůl
Postup:
Pórek nakrájíme na malé kousky. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo.
V kastrolu si rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou a nastrouhanou zeleninu. Osolíme a orestujeme dosklovata minimálně pět minut.
Přidáme vodu, vývar, nakrájené brambory a povaříme. Jakmile zelenina změkne, přidáme sýr a provaříme.
Uvařenou polévku rozmixujeme dokrémova společně s nasekanými bylinkami. Dochutíme bylinkovou solí a pepřem.
Jana Exnarová
Žije v rodinném domě na kraji Havlíčkova Brodu. Její manžel opravuje už léta koňské povozy, kočárky a bryčky. Některé jeho kousky si dokonce zahrály v hollywoodských trhácích. S paní Janou jsme se nejdříve vydali na zahrádku, kde pěstuje všechnu možnou zeleninu a pak pod dohledem jejího psa vařili v kuchyni pórkovou polévku.