Kuře na paprice v moderní úpravě z pečených paprik pro herce Davida Suchařípu
Na další nedělní oběd jsme pozvali do bistra Kro Kitchen herce Davida Suchařípu, který rád vaří. Nadchnul ho recept na kuře na paprice z pečených paprik. Omáčka se navíc na talíř stříká ze sifonové lahve. To vše se naučili i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal od šéfkuchaře Vojtěcha Václavíka.
Moderní kuře na paprice
Ingredience:
1 celé kuře (nebo aspoň kuřecí prsa)
200 g soli
20 ml oleje
2 červené kapie
1 šalotka
1 oříšek másla
1 stroužek česneku
1 snítka tymiánu
5 g uzené papriky
50 ml bílého vína
200 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany ke šlehání (30% tuku)
160 ml zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
Postup:
Den dopředu si naložíme kuře do soli a necháme ho odležet v lednici. Pak ho pečeme při 200˚ C asi 90 minut. V polovině pečení ho obrátíme a před koncem pečení přidáme teplotu, aby se nám udělala zlatavá kůrčička.
Druhý den si nedříve očistíme kapie, nakrájíme je na větší kostky a pečeme je vcelku na oleji v troubě při 200 ˚C asi 35 minut. Papriky musí získat kouřové aroma a na povrchu se budou dělat tmavé puchýřky.
Pak si nakrájíme nahrubo šalotku a orestujeme ji dozlatova na másle. Potom přidáme nahrubo nakrájený česnek, uzenou papriku a nakonec pokrájenou pečenou papriku zbavenou jádřince.
Podlijeme vínem a necháme zredukovat na polovinu. Následně přilijeme vývar, obě smetany a provaříme. Nakonec vše rozmixujeme do hladka v mixéru a propasírujeme přes jemné síto.
Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Plníme do šlehačkové lahve a servírujeme ke kuřeti nebo masu dle výběru.
Vojtěch Václavík
Potom, co byl na zkušené v Norsku, a v Praze vařil například ve velké kuchyni v Herbertově cihelně, si otevřel vlastní malý podnik. Kro Kitchen na Náměstí Jiřího z Poděbrad se soustředí například i na pečená kuřata a zeleninu, kterou nakupují na tamních farmářských trzích.
Kro v názvu se čte „kru“ a jedná se o norské slovo označující hospodu. V anglickém pojetí pak odkazuje na partu nebo skupinu lidí. Kuchaři svému podniku familiárně říkají „krůčko“. Vojtěch Václavík je usměvavý, rád zkouší nové věci a je perfekcionista.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka