Kuřecí prsa s kostí a kůží vás překvapí chutí jako herce Matouše Rumla

Kuřecí prsa supreme, pyré z muškátové dýně a omáčka z červeného vína automaticky slibují bohatý chuťový zážitek. Přirozeně se proto už dlouho Patrik Rozehnal s Naďou Konvalinkovou těšili na recept od Petra Šmrhy, který šéfuje kuchyni v pražské Battistově cihelně. A ochutnávat přijel i herec mladoboleslavského divadla Matouš Ruml.

Kuřecí supreme

1 kuřecí prso
asi 80 g másla
sůl
pepř
slunečnicový olej

Postup:

Kuřecí prso si omyjeme. Mezi masem a kůží uděláme řez, do kterého dáme kousek másla. Osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi se slunečnicovým olejem prso zprudka opečeme z obou stran.

Po prudkém pečení na pánvi kuřecí pečeme 15 až 20 minut na másle (nebo s trochou oleje) v rozehřáté troubě na 175 stupňů

Následně pečeme 15 až 20 minut na másle (nebo s trochou oleje) v rozehřáté troubě na 175 stupňů.

TIP: Máslo se nám nebude v kombinaci s olejem při vaření tolik připalovat.

Omáčka z červeného vína

½ l červeného vína (například Merlot, záleží na naší chuti)
½ l zeleninového vývaru
trocha cukru (dle chuti a sladkosti vína)
sůl
pepř
máslo

Postup:

Do kastrolu nalijeme zeleninový vývar a červené víno v poměru jedna ku jedné. Dochutíme cukrem, solí a pepřem a dáme vařit. Objem svaříme na polovinu původního množství. Na závěr metličkou zašleháme do omáčky prochladlé máslo. Omáčka díky tomu zhoustne a začne se lesknout.

Pyré z muškátové dýně

400g muškátové dýně
trochu cukru
sůl
pepř
olivový olej
1 větší cibule
slunečnicový olej
2 dcl smetany ke šlehání (30 % tuku)

Přilijeme smetanu a omáčku necháme zhoustnout. Až máme dýni úplně měkkou, necháme ji vychladnout a tyčovým mixerem důkladně rozmixujeme. Na závěr dle chuti dosolíme

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kostky. Posypeme trochou cukru, soli, špetkou pepře a pokapeme olivovým olejem. Dáme na 5 minut do rozehřáté trouby na 180 stupňů, aby dýně změkla.

V rozpáleném kastrolu se slunečnicovým olejem necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme opečenou dýni a necháme změknout.

Přilijeme smetanu a omáčku necháme zhoustnout. Až máme dýni úplně měkkou, necháme ji vychladnout a tyčovým mixerem důkladně rozmixujeme. Na závěr dle chuti dosolíme.

Co znamená supreme?

Pojem supreme se vztahuje ke způsobu naporcování masa. Jde o prsa zároveň s křídlem (ve francouzštině suprême de volaille) a používá se také pro kachní maso. Termín však může označovat i typ husté bílé omáčky.

Patrik Rozehnal, Matouš Ruml, Petr Šmrha, Naďa Konvalinková

Petr Šmrha

Narodil se v Plzni, kde se také vyučil. Má rád jakékoliv jídlo. Není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít, už vyzkoušel i hlemýždě nebo ústřice. Pro hosty udělá téměř cokoliv, ale trvá na tom, že se vaří bez chemických přísad a umělých dochucovadel a mají se dodržovat zavedené vyzkoušené recepty. Do vaření se vrhá s elánem a je radost ho sledovat při práci. Jako každého ho potěší, když mají hosté radost z jídla.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.