Kuřecí prsa v bylinkové páře ochutnáte a dojdou vám slova. Stejně jako Štefanu Margitovi
Ve slavném hotelu InterContinental šéfuje kuchyni Michal Voldřich. Vyrazili za ním Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal, aby se naučili vařit kuře v bylinkové páře s čočkou beluga. Na ochutnávku dorazil i operní zpěvák Štefan Margita. A rozhodně nelitoval.
Kuře v bylinkové páře
kuře (1 prso na porci)
voda
bylinky (tymián, rozmarýn, provensálské bylinky, bazalka)
menší cibule
bílé víno
šťáva z 1 citronu
Postup:
Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme tymián, rozmarýn, provensálské bylinky, bazalku, na kolečka nakrájenou cibuli, bílé víno, šťávu z citronu. Na kastrol vložíme pařák, na který dáme kuřecí prsa, přikryjeme poklicí a dusíme 20 až 22 minut.
Dušené kuře opečeme na rozpálené pánvi. Pečeme ze strany kde je kůže, vznikne tak křupavá kůrčička.
Čočka beluga
hrst čočky beluga
5 – 6 stroužků česneku
cibule
půl lžičky rajčatového protlaku
vývar
sůl a cukr na dochucení
Postup:
Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. Ve stejné vodě poté čočku uvaříme na skus. Vaříme asi 10 minut. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.
Na pánvičce si na másle s trochou oleje zpěníme nadrcený česnek, přidáme nakrájenou cibuli, rajčatový protlak a zarestujeme. Dále vložíme uvařenou čočku, přilijeme výpek z kuřete a mírně zredukujeme. Dle chuti osolíme případně i dosladíme. Promícháme a prohřejeme.
Pečená zelenina
baby karotka
řapíkatý celer
jarní cibulka
celer
petržel
pastinák
2 – 3 lžíce olivového oleje
sůl
rozmarýn
šalvěj
Postup:
Na pekáč dáme pečící papír a vyskládáme zeleninu (baby karotka, jarní cibulka, překrájený řapíkatý celer, petržel, pastinák). Přidáme rozmáčknuté stroužky česneku a vše pokapeme olivovým olejem. Osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a šalvějí. Pokapeme citronem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 15 až 20 minut. Zelenina by měla být na skus.
Michal Voldřich
Je jedním z 28 kuchařů, kteří vaří a připravují jídlo v hotelu InterContinental v Praze. Šéfuje kuchyni Zlatá Praha, která hostům nabízí pohled na střechy a věže Starého Města z výšky devátého patra hotelu. Do Prahy přišel z Třeboně, kuchařina je podle něj krásná kreativní práce. Rád používá suroviny z okruhu maximálně 50 km a vaří tradiční jídla i po své babičce, ale v moderní úpravě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.