Kuřecí prso plněné špenátem připravil Martin Janoušek, ochutnával Vojtěch Bernatský
Martin Janoušek z restaurace Blue Wagon v Praze na Vinohradech předvedl, jak se připravuje kuřecí prsíčko plněné špenátem podávané s bramborovými škubánky. Hostem byl sportovní moderátor České televize Vojtěch Bernatský, který přiznal, co nejí, jaká bláznivá jídla ochutnal v cizině a jaká jídla připravuje pro dceru.
Kuřecí prso plněné čerstvým listovým špenátem s bramborovými škubánky
- 200 g brambor
- 100 g hladké mouky
- kuřecí prsíčka (asi 200 g)
- 100 g listového špenátu
- cibule
- 1 dcl kvalitního oleje
- 100 ml 30% smetany
- sůl a pepř
Postup:
Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme přibližně deset minut téměř doměkka. Vodu z brambor částečně scedíme, brambory se zbytkem vody zasypeme hladkou moukou (v poměru jeden díl brambor (polovina dílu mouky) a necháme zapařit.
Brambory pak rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z těsta vytvoříme váleček, z kterého ukrajujeme kolečka, která upravíme do tvaru placičky. Ty pak opečeme na troše oleje na tálu nebo na pánvičce.
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme očištěný a opraný špenát, který lehce orestujeme na prudkém plameni (cca 30 až 60 stupňů) a zalejeme zhruba 4 dcl smetany (na čtyři porce), čímž získáme základ omáčky, kterou použijeme k hotovému jídlu.
Kuřecí prso očistíme, odblaníme, odstraníme šlachy a tuk. Do takto připraveného prsíčka vyřízneme kapsu (maso nařízneme dlouhým úzkým nožem v nejširší části), kterou nasolíme a následně naplníme špenátem.
Poté kuřecí prsíčka orestujeme na barvu na pánvičce a nakonec dáme do trouby dopéct na 200 stupňů. Pouze ve troubě se maso dostatečně propeče. Po upečení kuřecí prsa šikmo rozřízneme a dáme na talíř přes sebe řezem nahoru.
Zbývající špenát dáme do omáčky, rozmixujeme a přidáme olej, který zůstal z restování kuřátka.
Martin Janoušek
Své zkušenosti sbíral v bistru de Marlene a v restauraci Les Moules v Praze. Velkou školou pro něj byla i francouzská kuchyně, Učil se od pravých Francouzů u nás v Česku, ale i v zemi Galského kohouta. Tvrdí, že je stále třeba se učit, i po 30 letech v oboru. A když neví, tak se klidně zeptá kolegů. Mezi jeho oblíbená jídla patří jídla ze zvěřiny, těstoviny nebo svíčková Wellington. Je ženatý. Dnes šéfuje moderní a čisté kuchyni v podniku Blue Wagon v Uruguayské ulici v Praze.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.