Kysané zelí je po staletí všelékem, který bychom měli zařadit především do zimního jídelníčku
Věděli jste, že zelí rostlo už v pravěku? I když nevypadalo stejně jako dnes. Prý to byl takový malý keřík.
Nejdříve jej lidé uchovávali v chladu a naštěstí brzy někoho chytrého napadlo nakládat jej do soli. A tak se z něj stalo zelí kysané, které je po staletí jednou ze základních potravin. Jedli jej bohatí i chudí, zdraví i nemocní, námořníci i děti.
Naše babičky jej nakládaly s jablíčky a kmínem a nechybělo na žádném stole. Podávalo se ke kachně i k bramborám na loupačku a o jeho příznivých účincích byly napsány celé knihy. Dokonce je popisováno jako všelék. Obsahuje řady vitamínů, především vitamín C.
Zahání únavu, snižuje cholesterol, je dobré pro srdce, ničí záněty a odvodňuje. Jeho konzumace dokonce zlepšuje náladu a výkonnost. A tak, pokud chcete být veselí a zdraví, jezte kysané zelí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.