Legendární Ztracenka byla u nás první trampskou osadou. Romantika v ní žije už 106 let

Pozveme vás ke Štěchovické přehradě, do míst Svatojánských proudů. Ty se staly začátkem 20. století opravdovým rájem všech milovníků přírody, hlavně trampů, kteří tam založili první trampskou osadu. Jmenuje se Ztracenka a letos oslaví 106 let. Má svého šerifa a také hospodu. Reportérku Věru Hájkovou tam zavedl Michael Anthony, autor časopisů a knih o trampingu.

„Cestou na Ztracenku jsme se zastavili ve vyhlášeném hostinci U Taterů, což je naprostý unikát. Je to trampská hospoda již od roku 1922. Celých těch 102 let je v držení jedné rodiny, tedy Taterů. A asi neexistuje za těch 100 let tramp, který by ji nenavštívil,“ přibližuje Anthony.

Hostinec U Taterů (majitel vlevo, vpravo Michael Anthony)

Cesta z trampské hospody do Ztracenky nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na bývalé Svatojánské proudy. Je odsud vidět kaňon lemovaný skalisky, zkrátka romantika na první pohled.

Cestou na Ztracenku

Romantická je i klubovna Ztracenky v krásné zeleno hnědé chatce s nápisem „Vítáme vás.“

Klubovna Ztracenky

„Ztracenka byla první skoro ve všem. Nejen, že byla první osadou, ale udělali i první písničky, zpěvník, totem, kalendář, vydali i první knížku. Ztracenka tak ukázala směr, kterým se tehdejší tramping vydal,“ vysvětluje Michael Anthony.

Každá trampská osada musí mít i svého šerifa. Co takový šerif všechno dělá, kdo aktuálně dělá šerifa Ztracence a odkud je jeho přezívka? Poslechněte si v reportáži Věry Hájkové.

Cestou na Ztracenku
autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio