Lepší jsem nejedl. Vyzkoušejte chřestový krém, kterému propadl Petr Jablonský
V sezóně chřestu by byla škoda cenné jarní zeleniny nevyužít. Ví to také šéfkuchař Jiří Eberle z pražského Deer restaurantu, připravil proto recept na jemný chřestový krém. Jednoduchý postup nadchnul i imitátora Petra Jablonského, který všechny přítomné pobavil hlasy mnoha herců a politiků.
Chřestový krém s uzeným lososem (na 4 porce)
½ kg bílého chřestu
4 hlavičky zeleného chřestu na ozdobu
1 větší šalotka
1 lžíce hladké mouky
velký oříšek másla
1 l vývar z chřestu
2 dcl smetany ke šlehání
1 filet uzeného lososa
snítky řeřichy
Postup:
Očištěný bílý chřest spaříme, oloupeme a oddělíme měkkou a dřevnatou část. Dřevnatou část chřestu poznáme tak, že když chřest ohneme, zlomí se. Část k „hlavičce“ je měkká, zbytek jde do vývaru spolu se šlupkami z oloupaného chřestu.
Vodu osolíme a přibližně 1 minutu chřest povaříme. Pak ho vyndáme a zchladíme pod ledovou vodou. Zelený chřest je dobré vařit v košíku (nebo ve speciálním hrnci), aby z vody koukala zelená část. Vaříme také jen jednu minutu, aby chřest zůstal křupavý. Dřevnaté části ve vývaru necháme a vaříme cca 10 minut, aby vývar nezhořkl.
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Zasypeme moukou, zalijeme vývarem z chřestu a necháme provářet 15 – 20 minut.
Poté rozmixujeme do hladka a zjemníme smetanou. Přidáme měkké hlavičky chřestu a uzeného lososa rozkrájeného na kostičky. Lehce prohřejeme.
Ozdobíme zeleným chřestem, plátky uzeného lososa a řeřichou.
Jiří Eberl
Vyučil se v Karlových Varech v Grand hotelu Pupp. Lásku k jídlu získal po svém strýci. Vaří s gustem, ale doma si také s oblibou odpočine. Má rád čerstvé suroviny a rád hostům nabízí to, co dává česká příroda a místní farmáři. Prošel mnoha restauracemi, ale dnes šéfuje kuchyni v Deer restaurantu v Praze v Michalské ulici v Domě u dvou jelenů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.