Má cukr a cukrovka něco společného?

Cukr se vyrábí z cukrovky. Potud tedy ano. Před 180 lety se začal v Čechách vyrábět a prodávat kostkový cukr a postupně nahradil cukrové homole. V našem podcastu ale nebudeme mluvit o cukrovarnictví, ale o cukrovce (diabetes mellitus), tedy chorobě, které zasvětil svůj profesionální život pan profesor Martin Prázný, předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP a vedoucí lékař diabetologického centra III. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Co to je diabetická retinopatie? Dá se na cukrovku oslepnout? Proč se dívá diabetolog na kapiláry nehtového lůžka a provádí tak kapilaroskopii? Jsou v těle orgány, které pro využití cukru nepotřebují inzulín? Když chybí, musí se píchnout. Lze ho i vdechovat? Co to je inzulínová pumpa? Proč má diabetik sportovat? Je součástí léčby cukrovky hubnutí? Pomáhá diabetikům bariatrická chirurgie? Jestli jste si u nějaké otázky zapsali NEVÍM, pak si pusťte podcast a můj dnešní host vám to prozradí.

Poslechněte si celý rozhovor v podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.