Marek Janouch uvařil bramborové taštičky se špenátem a povidly, ochutnávala Chantal Poullain
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal přihlíželi přípravě bramborových taštiček se špenátem a cibulkou nebo s povidly a perníkem. Naplnil je šéfkuchař Marek Janouch v Lokále u Zavadilů na Praze 4. Vrchní degustátorkou byla herečka Chantal Poullain. Dozvěděli jste se, jak přistupuje k vaření, kdo ji učil vařit a jak často vaří „česky“.
Bramborové taštičky na dva způsoby (plněné špenátem a plněné povidly):
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- hrubá mouka
- sůl
- povidla
- perník na strouhání
- máslo
- voda
- listový špenát
- cibulka
Postup:
1. Najemno nakrájíme cibulku, kterou osmahneme na másle. Přidáme nakrájený listový špenát a podusíme. Následně lehce zahustíme a přidáme vajíčka.
2. Na hrubším struhadle nastrouháme brambory, aby vynikla jejich chuť. Pokud budeme strouhat najemno, tak při smíchání s moukou chuť brambor zanikne. Přidáme vajíčko (žloutek i bílek), hrubou mouku, dosolíme a těsto vypracujeme. Dobré těsto poznáme podle toho, že by se nemělo lepit.
3. Těsto vyválíme a pomocí formičky/hrníčku/skleničky vykrojíme kolečko, doprostřed kterého dáme povidla (povidla můžeme smíchat také s rumem) nebo připravený špenát a taštičku spojíme.
4. Těsto nenecháváme odležet, aby nám nezřídlo. Než se nám uvaří voda, tak jej můžeme dát do chladu. Taštičky dáme do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 4 až 5 minut. Záleží na tloušťce těsta. Při vaření si dáváme pozor, aby se nám taštičky nepřilepily ke dnu a nepřipálily. Snažíme se je proto odlepovat.
5. Špenátové taštičky servírujeme s dozlatova osmaženou cibulkou na másle.
6. Taštičky s povidly můžeme podávat nejen jako sladké hlavní jídlo, ale také chutný dezert.
Marek Janouch
Kuchařem se vyučil ve SOU Klánovice. Profesní kariéru začal v jedné restauraci v Praze 3-Žižkově. Od roku 1998 pracuje v síti restaurací a v roce 2009 se stal šéfkuchařem v Lokále v Dlouhé.
Má rád každé jídlo, které je dobré, ale nejvíce si pochutná na domácí kuchyni. Samozřejmě má rád i jiné kuchyně než jen tu českou. Pochutná si na výtečných těstovinách nebo zajde na dobrý steak. Při vaření se drží hesla: „Každé jídlo má svůj čas a není potřeba s ničím spěchat“.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.