Martina Kociánová uvařila indické kuře Biryani s rýží basmati
V roli kuchařky se objevila známá rozhlasová moderátorka a zpěvačka Martina Kociánová. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se s ní domluvili, že bude vařit indické kuře Biryani - kuřecí prsa v rýži basmati okořeněné hřebíčkem, koriandrem, kurkumou, skořicí a kořením gram masala.
Během vaření zbyl čas i na povídání o cestování a ochutnávání exotických jídel. Dozvěděli jste se, jak chutná jídlo při západu slunce nebo při zemětřesení. V rychlovýslechu byla řeč o originálních koláčích, pití i jahodovém špenátu. Soňa Jindrová vám přiblížila, odkud pochází hřebíček a jak poznáte ten nejcennější.
Indické kuře Biryani:
500 g kuřecích řízků, 85 g přepuštěného másla, 18 mandlí, 3 středně velké cibule, 3 stroužky rozetřeného česneku, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 8 celých hřebíčků, kousek skořice, 1/3 šálku bílého jogurtu, 1 lžička mleté kurkumy, trochu koriandru, lžička koření gram masala, 2 šálky bílé rýže, 4 šálky kuřecího vývaru a lžička soli
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na větší kostičky. Na másle osmažíme mandle a dáme je stranou. Cibuli nakrájíme a dvě třetiny z ní osmažíme, necháme okapat a přisypeme k mandlím. Do hrnce nasypeme zbylou cibuli, česnek, zázvor, hřebíček, trochu koriandru a skořici. Vše během několika minut lehce osmažíme a pak přisypeme kuřecí maso. Smažíme pár minut, až pokrm získá barvu, potom přidáme jogurt, koření gram masala a kurkumu a vše důkladně promícháme. Přisypeme suchou rýži, vše zamícháme a poté přilijeme vývar a vše osolíme. Hrnec přikryjeme pokličkou a rýži vaříme 15 až 20 minut, dokud nevstřebá všechen vývar. Pokrm přesypeme do mísy a posypeme smaženou cibulkou a mandlemi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka