Matěj Lipský pochází z umělecké rodiny. V Tloskově léčí lidi s mentálním postižením muzikoterapií

Rodina Matěje Lipského byla plná umělců. Dědeček známý herec, prastrýc neméně známý filmový režisér, otec režisér a muzikant, maminka malířka. A i když se Matěj nevydal přímo v jejich stopách, k umění se svým způsobem stále vrací. Od mládí se věnuje muzice, založil dokonce několik kapel. A coby psycholog a speciální pedagog a zároveň ředitel Centra sociálních služeb v Tloskově se věnuje muzikoterapii.

Na svého dědečka, herce Lubomíra Lipského, vzpomíná Matěj Lipský jako na moudrého rádce, který byl chytrý, ale zároveň i neuvěřitelně vtipný. „Ale ta úplně nejstarší vzpomínka na něj je asi ta, kdy děda přinesl domů klaunský kostým, ve kterém něco natáčel. Já jsem si ho oblíkl, byl mi samozřejmě strašně velký, ale byl jsem naprosto nadšený.“

Že je jeho dědeček slavný, si jako kluk vůbec neuvědomoval. „Myslel jsem si, že to takhle mají všechny děti. Že jejich děda hraje ve filmu a na divadle. Přišlo mi úplně normální, že ho lidé oslovují na ulici. On byl navíc dokonalý prvorepublikový gentleman, s každým se zastavil a dal do řeči. Až později mi došlo, že je děda známý,“ vypráví Matěj Lipský.

Matěj se svým dědečkem dělal muziku. Za jedno z alb získali i ocenění Anděl

V pubertě mu slavné jméno vadilo, nechtěl žádnou protekci a svoji cestičku si chtěl vyšlapat sám. „Až později mě to zamrzelo. My jsme s dědou udělali tři desky, víc jsme nestihli. A za jednu z nich jsme dokonce dostali ocenění Anděl. Děda ho s námi tenkrát přebíral. To se o něm moc neví, že měl kromě Thálií i Anděla.“

Když to vypadalo, že by se Matěj mohl vydat na uměleckou dráhu, buď jako malíř po mamince, anebo jako herec po dědečkovi, slýchal doma pokaždé stejnou větu: nejdřív řemeslo, potom kumšt. A tak ho souhra různých okolností nakonec přivedla ke studiu muzikoterapie a následně psychologie a speciální pedagogiky. Díky nim se ocitl v Centru sociálních služeb v Tloskově u Neveklova na Benešovsku, které slouží lidem s mentálním a kombinovaným postižením. A které sídlí v krásné budově bývalého zámku.

Jaký unikátní druh muzikoterapie tam pro své klienty vymysleli v době covidu, za který jim dnes tleská celý svět, proč jsou klienti centra víc opravdoví než zdraví lidé a jak se Matěj Lipský cítí v prostorách tloskovského zámku, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio