Moderní česká kulajda byla tak dobrá, že si Sabina Remundová přidala
I kulajda se dá udělat novým způsobem. Šéfkuchař Martin Zvonař v restaurantu La Farma ji připravil v kuchyni a dodělal až před hostem na stole. Jeho triky a vylepšení sledovala při přípravě a přiložila i ruku k dílu herečka Sabina Remundová. Houby do nedávna nejedla, ale v Pochoutkách na talíři si přidala.
Moderní kulajda
Ingredience na 4 porce:
200 g brambor
1 cibule
2 – 3 lžíce hladké mouky
4 vejce
1 litr hovězího vývaru
200 ml koprového rozvaru
čerstvý kopr na ozdobu
sůl
pepř
ocet
200 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 33%)
100 g čerstvých lišek
100 g slaniny
2 oříšky másla
olejPostup:
Nejprve si dáme uvařit hovězí vývar, pokud už ho nemáme připravený.
Dopředu si připravíme i koprový rozvar. Čerstvý kopr dáme do vody a vaříme zhruba 40 minut, aby se dostala vůně kopru do vody. Potom kopr vyndáme a k vaření použijeme jen navoněnou vodu.
Následně oloupeme brambory, nakrájíme je na centimetrové kostičky a uvaříme zvlášť. Do hrnce dáme na olej s máslem orestovat najemno nakrájenou cibulku dosklovata. Po té přisypeme trochu hladké mouky, uděláme jíšku a zalijeme vývarem a necháme 30 minut provařit.
Dále přidáme rozvar z kopru a do polévky vlijeme 200 ml smetany a vše provaříme, občas zamícháme. Dochutíme cukrem, octem a solí dle chuti.
Před podáváním polévky je orestujeme na másle do zlatova. Brambory tím získají oříškovou příchuť.
Připravíme si pošírovaná vejce. Dáme vařit vodu do hrnce, přilijeme lžíci octa a před vložením syrových vajec vytvoříme vařečkou vír. Teprve potom do středu lehce vložíme vejce a necháme povařit.
Na zvláštní pánvi orestujeme slaninu, na další potom na másle orestujeme na půl rozkrájené lišky, které při přípravě jen lehce osolíme.
Servírujeme tak, že do talíře dáme orestované brambory, lišky, slaninu, vejce a čerstvý kopr a vše až před hostem zalijeme horkou polévkou.
Martin Zvonař
O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.