Mrkvový dort s tvarohem od Petra Aubrechta ochutnal i zpěvák Pavel Vítek

Mrkvový dort s tvarohem od Petra Aubrechta ochutnal i zpěvák Pavel Vítek
Možná i k vašemu odpoledni patří nějaký sladký koláč nebo dort. Vyzkoušejte nadýchaný mrkvový dort s tvarohovým krémem podle receptu šéfkuchaře Petra Aubrechta z restaurace Továrna na iluze v Praze v Josefově.
Mrkvový dort („mrkváč“) s tvarohovým krémem:
Nejdřív je třeba si upéct vlastní korpus a ten pak spojit a potřít tvarohovým krémem se šlehačkou.
Mrkvový korpus:
5 vajec
200 g jemného třtinového cukru na pečení
1 citron (šťávu i kůru)
150 g mletých vlašských ořechů
500 g jemně nastrouhané mrkve
300 ml slunečnicového oleje
200 g hladké mouky (lze použít i špaldovou)
20 g jedlé sody
špetka soli
špetka skořice
Postup:
1. Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny.
2. Vmícháme citronovou kůru i šťávu, nastrouhanou mrkev, ořechy a špetku skořice. Místo ořechů můžeme použít také strouhaný kokos nebo různá semínka (třeba slunečnicová).
3. Mouku smícháme s jedlou sodou a špetkou soli a přisypeme do pěny. Přilijeme slunečnicový olej. Dobře promícháme. Těsto by mělo mít hustší konzistenci.
4. Vlijeme do vymazané a strouhankou (nebo kokosem) vysypané formy. Pečeme v rozehřáté troubě na 165 °C asi 60 minut.
5. Jakmile se těsto nelepí na zapíchnutou špejli, máme upečeno.
Tvarohový krém:
150 g másla
100 g moučkového cukru
2 měkké polotučné tvarohy (lze i tučné)
1 smetana ke šlehání (33 % tuku)
Postup:
1. Změklé máslo ušleháme s cukrem a vmícháme tvaroh (je-li příliš vodnatý, přes plátýnko vymačkáme) a na závěr dotuha ušlehanou šlehačku. Při přípravě je třeba dbát na to, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu, protože jinak se nám krém může srazit.
2. Korpus dortu rozkrojíme podélně na dvě až tři části. Používáme dlouhý ostrý nůž. Větší část krému namažeme na rozkrojený korpus, zbytek si necháme na pomazání vrchní části i stran dortu.
3. Nakonec dort ozdobíme mletými oříšky nebo praženým kokosem. Doporučujeme použít kontrastní ingredienci, která na světlém krému vynikne.
4. Hotový dort necháme alespoň hodinu vychladit v lednici.
Petr Aubrecht
Vařil například ve zvěřinové restauraci Obora nebo 7 let v podniku Soho v Praze-Podolí. Prý není žádný kuchařský cestovatel, rád zůstává věrný jednomu podniku. Jeho motto: Nenabízet na talíři hostům nic, co by si sám nedal. Má rád sladkovodní i mořské ryby a veškerá česká jídla. Ve volném čase rybaří a je ženatý.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.