Na rolovaném vepřovém bůčku plněném pestem si pochutnala Uršula Kluková
Rolovaný vepřový bůček plněný pestem z bazalky a česneku přišla otestovat báječná herečka Uršula Kluková, která vždy zaručuje dávku nakažlivého smíchu a humoru. V pražském hostinci U Kroka vtipkovala s Naďou Konvalinkovou, Patrikem Rozehnalem a šéfkuchařem Pavlem Kyzrem.
Pečený rolovaný vepřový bůček s pestem
1,5 libového vepřového bůčku bez kosti a kůže (ideálně vysoký)
sůl
5 stroužků česneku
svazek čerstvé bazalky
olivový olej
Postup:
Bůček si rozřízneme z užší strany ke straně vyšší, aby se prodloužil plát bůčku na stejnou výšku. Vznikne delší masová šála. Z vnitřní strany si maso nasolíme.
Do misky si dáme česnek, bazalku, olivový olej a vše tyčovým mixerem nahrubo rozmixujeme. Bazalku můžeme nahradit jinou bylinkou, kterou máme rádi. Takto připraveným pestem potřeme osolenou stranu masa.
Maso kratší stranou srolujeme do ruličky a převážeme provázkem. V pestu, které při balení vyteče, obalíme srolovaný bůček z venkovní strany. Na závěr zabalíme do potravinářské folie. Díky tomu zůstane v mase šťáva a chuť.
Roládu vložíme do pekáče a podlijeme do jedné třetiny vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 90 stupňů pět až šest hodin.
Po upečení vyjmeme maso z fólie, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a můžeme podávat s bramborovým nebo karlovarským knedlíkem. Houskový knedlík se nehodí, ale samozřejmě záleží na naší chuti.
Dušené zelí se zázvorem
1 hlávka bílého zelí
50 g oloupaného zázvoru
4 hvězdičky badyánu
2 jablka
cukr krystal
voda
sůl
Postup:
Do rozpáleného kastrolu nasypeme cukr, který necháme zkaramelizovat. Pozor si dáme, aby nezačal hnědnout.
Poté přidáme nakrouhané zelí (bez košťálu) a promícháme s karamelem. Poté zastříkneme vodou a přidáme badyán. Nasypeme na tenké plátky nakrájený zázvor (můžeme ho i nastrouhat).
Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostky přibližně 2x2cm a přidáme k zelí. Osolíme, promícháme a dusíme pod pokličkou 15 až 20 minut.
Pavel Kyzr
Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. Dnes vede hostinec U Kroka, který byl pod Vyšehradem založen už v roce 1895. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. Pokrmy dochucuje pouze pomocí soli, pepře nebo bylinek. Je ženatý a má dvě děti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.