Pečená jablka s vaječným likérem od Ireny Fotijevové korunují každé sváteční menu

Je to jednoduchý, ale velmi efektní recept. Měkká jablíčka s ořechy a vůní skořice se jen rozplývají. Typicky český dezert přelitý domácím vaječným likérem můžeme jen doporučit. Pekla Irena Fotijevová z Prahy.

Pečená jablka s vaječným likérem od Ireny Fotijevové korunují každé sváteční menu

Ingredience
  • Na 6 jablek:
  • 6 jablek
  • 1 hrnek (250 ml) ořechů (vlašské nebo směs vlašských, mandlí, lískových)
  • 4 lžíce cukru (může být moučkový)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 6 větších plátků másla
  • 300 ml bílého suchého vína
  •  
  • Na přelití:
  • vaječný koňak podle chuti

Postup

Nejdříve umeleme ořechy a smícháme je s cukrem, mletou skořicí a troškou smetany. Vznikne hmota, která se nesmí ani sypat, ani téct.

Jablka umyjeme a nařežeme je kolem dokola trochu jako špekáčky. Jemně prořízneme jen vrchní vrstvu jablečné slupky nožem a obkroužíme kružnici. Jenom lehce, abychom neponičili dužinu jablka.

Vydlabeme jádřince a do otvoru po jádřincích pomocí lžičky napěchujeme ořechovou hmotu.

Jablka naskládáme do malých zapékacích mističek.

Máslo nakrájíme na plátky a klademe na jablka. Podlijeme vínem do výšky jednoho centimetru.

Tip: Místo vína můžeme použít i calvados a ořechy v náplni můžeme obohatit o kousky čokolády.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Podle velikosti pečeme menší jablíčka 20 minut, větší jablíčka 30 minut.

Jíme teplé a přelité vaječným koňakem.

Irena Fotijevová

Pečená jablka dělá už asi 25 let. Vzpomněla si, že je dělávala její babička. Mívali plný sklep jablek a štrúdl se nedal jíst pořád. Babička dělávala i domácí vaječný koňak, tím se dezert stal ještě o kapku chutnějším. Dezert si oblíbil také její manžel, který pečená jablka miluje také u pečeného masa.

Přivítala nás v krásně vyzdobené kuchyni, kde na zdi visel její obraz s pohledem na moře a sklenkou vína. Nabídla nám skvělé kuřecí řízky od jejího kamaráda řezníka a sladký dezert s ovocem. Paní Fotijevová si k vaření ráda pouští staré desky z gramofonu, který má vedle kuchyňské linky.

Patrik Rozehnal a Irena Fotijevová
autoři: Patrik Rozehnal , djo