Nejlepší mazanec dělají poctivé suroviny. Velikonoční dobrotu ochutnala Ester Janečková

Jak připravit vynikající mazanec? Postup s několika fintami předvedl cukrář prezidentů František Buchal z cukrárny Buchalovi v Praze 9 – Čakovicích. Recept naučil Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala a ústředního hosta v podobě herečky a moderátorky Ester Janečkové.

Velikonoční mazanec s ořechy

1 kg hladké mouky
260g cukru krystal
220 g másla
240 g žloutků
50 g droždí
špetku soli
citronová kůra z poloviny citronu
20 g vanilkového cukru (nebo semínka z ¼ lusku)
rozinky
vlašské ořechy nebo mandle
20 g sušeného mléka
2 g muškátového oříšku
220 g vlažné vody

Postup:

Z droždí, lžíce cukru a části (cca 110 g) vlažné vody si připravíme kvásek, který promícháme, zbavíme se tím zbytečného vzduchu. Poté přidáme prosátou mouku a necháme v teple kynout.

Před pečením na horní části bochánku rozstřihneme těsto do tvaru křížku

Do mísy dáme zbytek mouky, sušené mléko, cukr, sůl, mleté vlašské ořechy, nastrouhaný muškátový oříšek, citronovou kůru, vanilkový cukr, namočené rozinky (můžeme namočit ve vodě, čaji nebo také rumu), žloutky a připravený kvásek. Dobře promícháme. Na závěr přidáme změklé máslo. Pokud bychom jej přidali dříve, kvásek se obalí tukem.

Vařečkou nebo kuchyňským robotem vypracujeme na vláčné nelepivé těsto a necháme v teple 120 minut odpočívat. V průběhu několikrát prohněteme a zbavíme těsto přebytečného vzduchu.

Z těsta vytvarujeme bochánek o ideální váze 530 g. Z uvedené dávky tak připravíme přibližně čtyři bochánky, které necháme chvíli v teple odpočinout. Následně je potřeme rozmíchaným vajíčkem ředěným vodou (samotný žloutek by mazanec ztmavil), posypeme nastrouhanými mandlemi a dáme na plech vymazaný olejem. Opět necháme 20 minut v teple nakynout. Před pečením ještě na horní části bochánku rozstřihneme těsto do tvaru křížku.

Patrik Rozehnal, Ester Janečková, František Buchal, Naďa Konvalinková

Pečeme v rozehřáté troubě na horkovzduch 17 až 20 minut na 140 stupňů. Při klasickém pečení 17 až 20 minut na 170 stupňů. Při pečení troubu neotevíráme!

Jak poznáme dobré droždí?

Nemělo by být v žádném případě oschlé a mělo by vonět.

František Buchal

Vyučil se v Praze, celý život pekl a cukrařil. Svou práci miluje a dělá poctivě. Současnou cukrárnu si otevřel v roce 2013 v klidném prostředí v Praze - Čakovicích. Je specialistou na dekorační ozdoby z cukru. Za svůj život vytvořil několik zajímavých dortů a výrobků, mimo jiné dvoumetrového dinosaura.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.