Nejlepší vanilkový krém, který můžeme podávat k buchtičkám, podle Josefa Maršálka
Buchtičky s krémem, to je vrchol delikates. Recept na buchtičky má náš cukrář od své babičky Josefky, která k němu dělá i naprosto dokonalý vanilkový krém. Zkuste ho i vy.
- 1 litr plnotučného mléka
- 100 ml rumu
- 120 g cukru
- 100 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 6–7 žloutků
- 1 prášek do pudinku
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Postup
Žloutky smícháme s jedním pudinkovým práškem, což je asi 40 g. Pak směs zakvedláme do rendlíku s mlékem. Dále do rendlíku přilijeme rum, přidáme máslo, cukr i semínka z jednoho vanilkového lusku. Společně přivedeme k varu.
Vaříme asi jednu až dvě minuty za stálého míchání. Směs nám zhoustne a vytvoří se krém. Sejmeme ho z ohně, dochutíme muškátovým oříškem a ihned podáváme.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.