Nejlepší vánoční telecí řízek s vídeňským bramborovým salátem bez majonézy pro Petra Kotvalda

Zajeli jsme se poradit do známé restaurace La Farma v Praze s šéfkuchařem Martinem Zvonařem, jak udělat ten nejlepší vánoční řízek. Naučil nás smažit telecí řízek na přepuštěném másle a k tomu připravil svěží a lehký bramborový salát bez majonézy. Výtečnou chuť letošních Vánoc ocenil i zpěvák Petr Kotvald.

Vánoční telecí řízek

Ingredience na 4 porce:

1 kg telecí kýty

sůl

pepř

5 vajec

hladká mouka na obalení

strouhanka na obalení

Postup:

Maso nakrájíme přes vlákna. Řízek by měl mít 200 - 250 g, protože vídeňský řízek = velký řízek, o síle cca 2 cm. Maso rozklepeme úplně natenko. Po stranách na několika místech plátek masa nařízneme, aby se nekroutil. Pak řízek z obou stran osolíme a opepříme. Nakonec ho obalíme v trojobalu - v mouce, vajíčku a strouhance.

Na pánvi rozpustíme přepuštěné máslo a pomalu smažíme 10 – 15 minut na středním plamenu z obou stran. Maso necháme zatáhnout a potom po chvilkách obracíme.

Při servírování podáváme i citron na ochucení.

Vídeňský bramborový salát

Ingredience:

1 kg brambor salátových (vařené ve slupce den předem)

5 kyselých okurek

2 červené cibule

3 polévkové lžíce vinného octa

sůl

pepř

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce dijonské hořčice

Postup:

Salát je dobré připravit si den dopředu, aby se rozležely všechny chutě. Brambory si nejdříve uvaříme celé ve slupce. Pak je oloupeme (lépe se loupou, když jsou vlažné) a nakrájíme na půlměsíčky.

Okurky nakrájíme také na půlkolečka, cibuli najemno. Vše dáme do mísy, přidáme dijonskou (nebo plnotučnou) hořčici, sůl, pepř a vinný ocet. Vše promícháme a necháme den odležet.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.