Nejlepší vánoční telecí řízek s vídeňským bramborovým salátem bez majonézy pro Petra Kotvalda
Zajeli jsme se poradit do známé restaurace La Farma v Praze s šéfkuchařem Martinem Zvonařem, jak udělat ten nejlepší vánoční řízek. Naučil nás smažit telecí řízek na přepuštěném másle a k tomu připravil svěží a lehký bramborový salát bez majonézy. Výtečnou chuť letošních Vánoc ocenil i zpěvák Petr Kotvald.
Vánoční telecí řízek
Ingredience na 4 porce:
1 kg telecí kýty
sůl
pepř
5 vajec
hladká mouka na obalení
strouhanka na obalení
Postup:
Maso nakrájíme přes vlákna. Řízek by měl mít 200 - 250 g, protože vídeňský řízek = velký řízek, o síle cca 2 cm. Maso rozklepeme úplně natenko. Po stranách na několika místech plátek masa nařízneme, aby se nekroutil. Pak řízek z obou stran osolíme a opepříme. Nakonec ho obalíme v trojobalu - v mouce, vajíčku a strouhance.
Na pánvi rozpustíme přepuštěné máslo a pomalu smažíme 10 – 15 minut na středním plamenu z obou stran. Maso necháme zatáhnout a potom po chvilkách obracíme.
Při servírování podáváme i citron na ochucení.
Vídeňský bramborový salát
Ingredience:
1 kg brambor salátových (vařené ve slupce den předem)
5 kyselých okurek
2 červené cibule
3 polévkové lžíce vinného octa
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
Postup:
Salát je dobré připravit si den dopředu, aby se rozležely všechny chutě. Brambory si nejdříve uvaříme celé ve slupce. Pak je oloupeme (lépe se loupou, když jsou vlažné) a nakrájíme na půlměsíčky.
Okurky nakrájíme také na půlkolečka, cibuli najemno. Vše dáme do mísy, přidáme dijonskou (nebo plnotučnou) hořčici, sůl, pepř a vinný ocet. Vše promícháme a necháme den odležet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.