Nekupujte zajíce v pytli. Při výběru rybízů a angreštů mějte oči otevřené

27. září 2024

První podzimní dny na zahrádce lákají k pilné práci, věnovat se můžeme třeba výsadbě rybízů a angreštů. Na co bychom měli při jejich nákupu dávat pozor, jak rostliny správně vysadit a kdy výhony těchto ovocných keříků či stromků zkrátit, to nám poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Připomeňme si základní pravidla pro nákup a výsadbu rybízů a angreštů, jejichž prostokořenné rostliny jsou už v tuto chvíli na trhu, tedy ve školkách či v prodejnách.

Čeho si máme při nákupu všímat?

- jestli jsou rostliny založené ve vlhkém substrátu. Protože pokud leží někde na slunci, dokonce bez přikrytí kořenů, anebo materiál, ve kterém jsou založeny, je spíše suchý, měli bychom s nákupem váhat

- u roubovanců kontrolujeme, je-li roub dobře přirostlý. Na množství kořenů prakticky nezáleží, meruzalka (na kterou se tyto ovocné druhy roubují) jich vytvoří dostatečné množství

- všímáme si počtu, zdraví a stavu kořenů u keřových rybízů, kvalitní kořeny značí kvalitu celé rostliny

- dobré je, pokud jsou rostliny zcela odlistěné

Jak vysazovat?

- vykopeme jámu o velikosti alespoň 40 x 40 x 40 cm. Minimálně dvakrát ji naplníme vodou, aby suchá zem okolo jámy po vysazení "nevypila" vodu, kterou keř či stromek zalijeme

- na dno jámy dáme zásobní hnojení, asi 100 g Cereritu. Pokud bychom chtěli dát pod rostlinu hnůj, oddělíme ho od Cereritu 2 až 3 centimetry zeminy. O vrstvu hnoje musí být jáma hlubší. Tento základ převrstvíme asi deseti centimetry kvalitní živné zeminy, kompostu či substrátu, a utlačíme

- nad tuto vrstvu vysazujeme, opět do kvalitního substrátu (kompost, zem ze záhonů + koupený substrát v poměru jedna ku jedné, nikdy do něho nemícháme hnůj)

- zarovnáme otřepené nebo zalomené kořeny

- keře červených a bílých rybízů sázíme o 5-8 cm hlouběji než byly ve školce, keře černých rybízů jen o 3 cm hlouběji, u stromkových rybízů a angreštů je to jedno, stačí, aby bylo v zemi 10 cm podnože. Přimáčkneme

- pořádně zalijeme, pokud je třeba, i opakovaně, už nic nepřimačkáváme

- ke stromkům zarazíme kůlek, tak dlouhý, aby končil až nad korunkou, a teprve nyní vyvážeme stromkový rybíz nebo angrešt. Jedním úvazkem, v korunce, nad roubem

- rybízy a angrešty řežeme až v únoru či březnu.“

Spustit audio