Výhony okurek je potřeba zaštipovat za čtvrtým listem. Záleží ale na odrůdě
Slyšeli jste, že je potřeba zaštipovat výhony okurek či tykví a otrhávat listy rajčat? Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář radí, jestli je to nutné a u kterých odrůd:
„Dříve, když se pěstovaly odrůdy se samčími i samičími květy, kdy na hlavním stonku bylo více těch samčích, se zaštipování vyplatilo. Staré odrůdy to potřebovaly. Tedy pokud někdo stále ještě pěstuje odrůdy okurek Bílská, Mělnická, Pálavská nebo třeba francouzské Cornichon (kornyšonky), měl by zaštipovat za čtvrtým listem. Vytvoří se tak postranní výhony, na kterých je více samičích květů, tedy vyroste více plodů.
Tyhle historické odrůdy mívají ještě jednu nectnost. Když je horko nebo naopak zima, hořknou. Ale po zavaření se hořkost ztratí.
Nové odrůdy se zaštipovat nemusejí, bývají partenokarpické (nepotřebují opylení) a mají často gen nehořkosti. Není jim implantován (nejsou geneticky modifikované), jen se prostě u nějaké okurky takový gen objevil a člověk toho využil při šlechtění.“
Jak je to u melounů, dýní hokkaido nebo zda intenzivně odlisťovat keře rajčat, to si poslechněte v naší reportáži.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka