Nepochopitelný vandalismus v Benešově. Dětem ze ZŠ Karlov někdo zničil nejhezčí vydlabané dýně

2. listopad 2023 06:30

Velký smutek panuje v Benešově na Základní škole Karlov. Děti s učiteli a rodiči tam každoročně na konci října vyřezávají dýně. Jejich výtvory pak zdobí okolí školy, a večer, když v nich hoří svíčky, se místo stává oblíbeným cílem procházek. Jenže letos někdo 20 nejhezčích z celkem 50 vydlabaných dýní rozšlapal. V Benešově natáčela reportérka Věra Hájková.

„Stojíme u hromady zničených dýni, což nás ve velké míře mrzí. A je to trošku katastrofická situace, protože my tuto akci pořádáme dlouhodobě,“ popisuje spoušť, kterou způsobili vandalové, ředitel ZŠ Karlov Svatopluk Česák.

„Byla to mnohahodinová práce, která přišla vniveč a přišla vniveč hned první den. Víceméně po hodině, kdy se tady dýně umístily a rozsvítily, tak sem zašli chytráci, kteří toto udělali,“ dodává smutně ředitel.

To, že rozkopání dní hýbe Benešovem, potvrzují také lidé, kteří se sem chodí dívat.

„No tak já jsem šokovaná. Vůbec nechápu, že někomu stálo za to, aby sem v noci přišel a zničil tady dílo místních žáků. A nechápu, co to mohlo být za lidi. Jsem v šoku z toho, co se děje,“ říká jedna obyvatelka Benešova.

Zničeny byly vítězné dýně

Výstavu dýní organizuje žákovská rada. „Já jsem Sára Sládková a nás jako žákovskou radu to moc mrzí a určitě i ty žáky, kteří si s tím dali práci. A je mi to líto, že to takto dopadlo a snad to bude příští rok lepší,“ říká jedna členka rady.

Ředitel ZŠ Karlov Svatopluk Česák u zničených dýní

Její spolužačka z rady, Alena Noháčová, vysvětluje, že zničené byly ty nejhezčí dýně. „Byla jsem se na to podívat a přišlo mi to úplně strašné, že někoho vůbec napadne tohle udělat. Oni rozbili ty dýně, které vyhrály, takže je smutné, že ty nejhezčí, dopadly takhle.“

Takhle krásné byly dýně dětí ze ZŠ Karlov před zničením

Rozbitá je i dýně, kterou se svými rodiči vydlabala Mia Granátová. „Měla jsem tu největší dýni, která tam byla. Vydlabala jsem z ní domeček, trvalo to skoro pět hodin. Dali jsme to před školu, zapálili a oni nám ukradli svíčky a celou dýni rozkopali. Bylo mi to hodně líto. A máma mi brečela do telefonu, protože ona je v nemocným stavu a vyřezávala se mnou.“

I přes nepochopitelný čin vandalů, zůstává před Základní školy Karlov třicet krásných vyřezávaných dýní a večer v nich budou hořet svíčky.

A jak jsme zjistili z facebookové skupiny „Benešov živě“, Zahradnictví Raud Benešov věnuje dětem ze Základní školy Karlov zdarma nové dýně na vyřezání a obyvatelé Benešova vyhlásili pro žáky sbírku sladkostí, aby jim zničenou práci alespoň trochu vynahradili.

Dýně vydlabené dětmi u ZŠ Karlov v Benešově

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio